Tuesday, 27 December 2011

technology makes people lazy and crazy and unhealthy

teknologi antara satu bidang yg sangat luas..tp bile ckp pasal teknologi je msti yg berlegr2 dlm otak are iphone,notepad,galaxy..wlupun ape yg aku bce,iphone 4s tu x de beza sgt pn dgn iphone 4..oleh krna teknologi..brpuluh2 juta x nk ketgglan tok dptknnye..

 klu spe2 prnh pegi tnds kat shopping kmplek or mane2 mall,mgkin korg prnh trsrmpk tnds yg x perlu di tarik flush untuk cuci mgkk tnds tu,die automic flush when u done..teknologi mmdhkn pkrjaan manusia,,tp sy rse x smua..i tell u what..that tndas dah mnyshkn aku sbb ble aq nk klua dri blik air tu die x flush2..so i hve to pretend like duduk n bgn blik dri situ  spya die flush,,teknology makes people look stupid..i can decide when i'm done!..whats wrong with that..

pas tu aq klua nk basuh tgn,,die punye paip yg pki tkan tu..then again,x hbs lg sbun kat tgn die dh trtutp..kne tkan lagi,,dan lagi,,dan lagi,,dan lagi..yg last ble tgn dah brsih kne tkan lagi sbb kpla paip tmpt nk tkn tu dh pnuh dgn sbun..pastu kene tkn lagi sbb nk cuci tgn trkna sbun dari paip tadi..huuh..klu paip ni di cipta tok mnjmatkn air..i think its work.!!..but,tntg invention yg ni i think its brilliant!..sometime..some people ni klu cuci tgn x  tutup paip tu smula rpat2..dgn paip yg trtutup sndri,pmbziran bleh dkurgkn lbh2 lagi bile x de air..sstgah org klu bkk paip time air x de..possibility untuk paip tu x dittup blik mmg tinggi (myb 60% org akn buat cm ni)..last2 bile air dh ade..sume paip trbuka..what!!

slain drpd teknologi buat org jd mls..teknologi juga bleh buat org nmpk mcm gile..sape prnh tgk org ckap kat telefon gune bluetooth kat telinga???.bluetooth tu msti lah kat sbelah telinga je kn,eithr tlnga knn or kiri..ble org tu pki kat tlga knn,,org sblah kiri korg akn nmpk korg mcm org gile..dn sbliknye..x taulah plak klu ade org yg mramalkan manusia lhir akn dtg xde tgn sume..thats insane..!..aku  rse bluetoooth tu untuk kgunaan dlm pejabat je kot..sbb ye la..klu officer,,msti lah tgn full,,pgg pen satu,komputer,paper work lg,smbil tu nk deal projek brjuta2 plak..tp yg gune kat outdoor or public,rsenya x prlu kot..xtau lah plk klu ade officer yg busy sgt smpi wat keje kt dpn org rmi smbil pgg pen satu,komputer,paper work lg,smbil tu nk deal projek brjuta2,yg ni bleh terima laa.. tuhan dh bagi tgn,gune..!.

escalator lagi satu..klu korg nk tau knp org cpta escalator,,aku rse sbb klu kat shoppin kmplex atau mall..escalator adalah satu2nya tmpat org nk brhnti brjlan dlm erti kate lain rehat2 kn kaki..rahat2kn kaki je la..otk msih ligat brfkir sbb mate melilau nk pergi kdi mane plak..

klu dlu tingkap2 kat krete sume kne pusing2 tok buka..skrg tkan jew..rsenye yg ni x de prblem..mmg mmdhkn krja mnusia espclly klu korg tgh mmndu..tp!..jgn tkan mse tgh tggu lmpu hijau atau traffik jam..coz it look weird klu korg just tekn n tggu tingkap tu turun..

lastly..facebook..yup..rsenye satu dunia skrg hangat mmbncgkn tntg fb..byk article tntg fb..tp itu lgsung x mgbh mntaliti org yg br fb wlupun org ckp fb ni mmbuang mse,mrskkn fkrn espclly skrg ni byk bnde2 mgrut kat fb..bhya..!.coz im on fb too..fb made so many chnges from time to tme..kdg2 aku pn xphm..tp oleh krn nmenye facebook..org sggup je explore tok blaja..huh..

antara salah satu keburukan teknologi ialah mengurgkn kecrdsan dan kesihatan..stiap prkra ade kburukan kan...klu zman dlu..esclator xde org sume nek tgga,facebook xde...sume kne jlan tok jmpe scara fce to face..klu dlu kndraan brmotor x byk,so asap pncmrn kurng,..klu kite prsn smua prkra yg kte wat scra manual adalah exercise..so dgn sgla teknologi yg ade..manusia kurg exrcse,,n thap kshtn makin menurun..ckup la dgn pncmrn drpd asap2 kilang yg gigh mghsilkn teknologi bru ni..tmbh plak teknologi bru yg dhslkn pn mnmbh pncmran..slain drpd stiap prkra ade kbrkn..stiap kebaikn juga ade hrga yg prlu kita byr..so this is what we have to pay kn..




KEEP IN TOUCH..!!!  =)

3 comments:

  1. no wonder la skrg ni rmai org bnyk pnyakit... malaysia sandiri pn negara ke 3 yg mempunyai rakyat obesiti teramai....

    ReplyDelete
  2. ade byk beza iphone 4 ngan iphone 4s tu kalau baca btol2 spec dia

    ReplyDelete
  3. ya, i agreed with these ! :) haha sebenarnya klw manusia ni mmg rajin sejak azalinya, teknologi ni takkan ade, tp oleh kerana ramai yg xbertanggungjawab contohnya mcm flush otomatik tu, dibuat sebab certain user yg sengal main tinggal je hasil mereka dan xreti nak flush, grrrr....>_<

    ReplyDelete

Nur Sihat - Rahsia untuk anda!