Saturday, 31 December 2011

Peristiwa Hangat Sepanjang 2011..!!!




walaupun orang selalu berpesan jangan toleh ke belakang..trus maju kehadapan..tapi sebenarnya kita perlu untuk toleh kebelakang dan tengok balik ape yang kite dah buat tok dijadikan pengajaran.barulah kite boleh jadi insan yang lebih baik tok masa hadapan.aku xnk ckap bnde2 klise yang ramai blogger dah tulis.aku just nk kongsi ape  yg menarik berlaku pada dunia sepanjang tahun 2011.xkira dalam dunia politik,hiburan dan sebagainyalah.






1.dari segi hiburan dah tentu lah banyak perkara yang berlaku.tntnng aim yang anugerah yuna ditarik balik tu mrpkn antra yang akn diingati kot spnjang tahun.anugerah lagu terbaik penakut ditarik balik atas kesilapan juru audit dalaman dalam membuat perkiraan,akhirnya anugerah itu diberiakn kepada anuar zain tok lagu sedetik lebih.

2.sbnarnya aku tak nak cerita banyak sangt pasal dunia hiburan kerana rasanya dah banyak majalah2 dan portal2 hiburan  dah tulis.apa pun penutup tirai 2011 diraikan dengan kemenangan Osbon dalam maharaja lawak mega.rata2 sume bersetuju dengan kemenangan mereka.


POLITIK



1.kalau di malaysia,antara prkra yang hangat rasanya perhimpunan bersih..aku xnk mmbri pndgn ape2 tntg ni.takut2 ade yang mnyalahi ssiapa pulak..aku nk jadi blogger yang neutral.so sepanjng 2011 ni prhmpnn brsh antra yang hangat diperbncgkn..




2.Datin Sri Rosmah Mansor..rasenye beliau yang merupakan isteri prdna mntri ini juga tak terkecuali untuk trsnrai dlm yang trhngat dlam 2011..pertma kisah cincin yang benilai 24juta.selain itu beliau juga bnyak mmbuat kntrvrsi lain antaranya ialah yang melibtkn pemerintahan negara.yang paling aku ingat sewaktu lawatan rasmi prdna mntri ke audit kewangan negara yang sepatutnya dijlankan oleh org2 atasan shaja,tetapi datin sri rosmah mansor ikut sekali.then again,aku tak nak bagi ape2 pndgn krana pada aku,politik di malaysia ni klau nak dibincangkan satu persatu sampai bila pun xkn hbis.

DUNIA




1.perkahwinan kate middleton dan prince william antara yang terhangat diperkatakan seluruh dunia.perkahwinan diraja yang sungguh gilang gemilang.selain itu,peristiwa itu turut mengimbau kembali sejarah perkahwinan diraja yang dah lama tidak dibuat.kali terakhir waktu princess diana dan prince charles.memang gempak habis.dapat liputan media seluruh dunia.dapat tayangn live lagi.




2.bagi yang meminati rancangan berbentuk talk show pula.mesti korang tahu tentang talk show popular amerika iaitu the oprah winfrey show yang menamatkan season nya yang terakhir tahun ini.rancangan beliau dah keudara selama 25tahun.satu masa yang sangat panjang.agak hairan,kerana oprah menamatkan show nya itu dalam masa yang orang masih mahu menonton.walaubgaimanapun.oprah dah buat satu station tv nya sendiri dipanggil oprah winfrey network(OWN).



3.dari segi ekonomi plak.rasanya kita semua dah tahu tentang kegawatan ekonomi yang melanda seluruh dunia..dengan harga minyak yang tak menentu,harga barang yang turun naik.selain tu hutang kerajaan amerika yang dah mencecah berTRILLION2 dolar..woowww!!!..banyak tuuu!



4.ramalan penghujung dunia akan berlaku pada tahu 2012.ramai pengkaji2 meramalkan perkara ni.pada pendapat aku,sebagai umat islam,kita jangan lah terlampau taksub untuk mmprcayai tarikh2 yang diberikan.walaubagaiamanpun,,kita tetap wajib untuk beriman dengan mempercayai akan kewujudan hari kiamat.seperti ape yang kita tahu.hari kiamat itu adlah rahsia Allah.sebagai umat islam,kita mestilah sentiasa mempersiapkan diri untuk kearah itu.semoga kita sama2 terselamat daripada segala malapetaka dan hukum ALLAH.

2012



1.yang paling aku nantikan 2012 ni adalah duit baru yang bkal dikeluarkan oleh bank negara.pembaharuan yang di buat tu cukup bagus untuk perkembangan ekonomi malaysia.selain daripada duit rm20 ringgit yang baru diperkenalkan setelah sekian lama diberhentikn pghasilannya.bagi aku pengeluaran rm20 cukup bagus especially mempermudahkan pengurusan jual beli sebab perbezaan rm10 dan rm50 yang jauh sngat bezanya..

lastly.perubahan msuk tahun baru pada aku adalh..dah ade blog.!!.aku hrap aku akan gunakan medium ni sebaik mungkn untuk brkgsi ape shaja untuk kita sama2 jadi orang yang lebih baik pada masa akan datang.

sebenarnya ada banyak perkara yang berlaku,klu nk disenaraikn semua,mmg banyak.ape2 pun.bile mnjlang tahun baru je msti orang ckap pasal azam baru,bagi aku,setiap hari kita pelu tanamkan azam yang baru.walau apa pun.semoga kita menjadi insan yang lebih baik dan akan menyumbang kepada agama bangsa dan negara..SELAMAT TAHUN BARU.!!


KEEP IN TOUCH!!!  =)

KEPUTUSAN MAHARAJA LAWAK MEGA FINAL



Dah sepuluh minggu maharaja lawak mega dipertontonkan kat astro,akhirnya malam tadi keputusannya diumumkan.banyak betul kontroversi sepanjang penganjuran maharaja lawak mega ni.especially peserta yang selalu tak puas hati dengan juri.maksud aku dato' chef wan.sebagai penonton,aku tak nak menyebelahi mana2 pihak tapi sebagai pesrta,diorang sepatutnya berfikiran terbuka dalam menerima kritikan apatah lagi diorang ni dah lama dok dalam industri.


tindakan adlin yang menghentan juri kat laman social tu sebenarnya memburukkan lagi namanya.selain itu turut memalukan dirinya sendiri.klu nak diikutkan daripada persembahan adlin daripada awal,mutu lakonan memanglah x perlu dipertikaikan sebab dia memang berbakat pn dalam lakonan dan teater,dari segi lawak agak kurang dalam persembahan dia.mungkin sebab personaliti lawak tu xde dlm diri adlin.rasanya penonton boleh nilai sendiri kot.


tapi satu bende yang aku perasan dalam maharaja lawak mega ni adalah yanh masuk final sume negara ada..macam ade konspirasi sikit kat situ.mungkin tu strategi astro nk menarik penonton dari luar tok tengok astro.

sambung plak afdlin shauki yang bagi pandangan tentang juri dato' chef wan.lagi sekali aku rasa sangat tak patut dan memburukkan lagi keadaan.sebagai orang lama dan berpengalaman rasanya xperlu lah nk mengajar juri tok cara memberi komen sedangkn juri tu bkan orang baru dalam industri.



aku rasa astro pilih juri daripada golongan yang bukan pelawak ada sebab yang tersendiri.yang paling utama mestilah sebab nk tonjalkan satu kelainan dan mgkn dah biasa dgr komen dari juri profesional,kali ni cube dgr plak daripada mulut org yang daripada bidang lain.at least nmpk skit prbezaan dgn prtandingan2 yang lain.selain tu,tindakan juri yang langsung tidak menggunakan kuasanya untuk menyelamatkan mana2 kumpulan menunjukkan peserta yang terkeluar setiap minggu adalah wajar.walaupun ade sesetengahnya aku rasa patut ke final.


tempat pertama Osbon RM350,000 dan trofi.
tempat kedua boboi RM250,000 dan trofi.
tempat ketiga saehu RM150,000 dan trofi.
tempat keempat syok RM50,000 dan trofi.

daripada segi keputusan rasanya xperlu nk dipertikaikan la.daripada persembahan diorg malam tu je kita dah dapt tgk sape yg brpotensi jadi juara.yang paling klaka tu penonton boleh jerit kuat2 plak bila ac mizal nk umum pemenag tu.wlaupun kumpulan syok nampak mcm malu bile pnnton jerit nama die tok tmpat keempat.TAHNIAH buat OSBON!!!


KEEP IN TOUCH!!!  =)

Friday, 30 December 2011

13 ALASAN TIPIKAL WANITA YANG ENGGAN MENUTUP AURAT


walaupun terasa macam tak layak untuk berkongsi artikel yang aku ambil dari facebook ini,tetapi sebagai seorg islam kite mstilah saling nasihat menasihati antara satu sama lain.sangat besar ganjaran dan pahalanya daripada ALLAH.pertama sekali aku berkongsi artikel ini tidak bertujuan langsung untuk menyinggung mahupun menyakiti hati mane-mane pihak..yang kedua sedarlah kite manusia sentiasa melakukan kesilapan dan banyak kekurangan.terima kasih..=)




Pernah nasihat atau tegur kawan-kawan anda yang tidak menutup aurat? Jom kita tengok apakah alasan yang selalu digunakan wanita yang enggan menutup aurat apabila ditegur kesalahan mereka itu. Dan apa jawapan yang mungkin sesuai untuk mereka?



1. Semua yang tutup aurat, confirm masuk syurga ke?

-Yang pasti, kalau tak tutup aurat, confirm masuk NERAKA..Nauzubillah

2. Tudung labuh pun macam baik sangat. Buat dosa jugak. Mengumpat orang.

-Bila Iblis tak mahu ikut perintah Allah untuk bersujud kepada Adam, dia menyalahkan perintah Allah itu. “Apahal pulak aku kena sujud, aku lebih baik dan mulia”. Samalah seperti tudung. Tudung pula yang disalahkan, ” pakai tudung tak mestinya baik..bla…bla…bla…”

3. Macamlah kau bagus sangat nak tegur aku. Kau dulu lagi jahat nak mampos.

-Tidak tersabit larangan dari Nabi untuk seseorang yang bahkan baru masuk Islam untuk pergi berdakwah kepada kaumnya. Maksudnya, dakwah itu tuntutan. Selagi kau Islam, dakwah tu wajib walaupun kau sendiri tak berapa betul. Sekurang-kurang dia insaf dan bertaubat sekarang.

4. Walau kami pakai seksi tapi hati kami baik.

-Adakah kau mendakwa diri kau mempunyai hati yang suci, iman yang tinggi dan kononnya ia sudah cukup menjamin maruah diri kau tanpa perlu menutup aurat?

5. Pakai jarang ke ketat ke, itu hak kami. Kalau tak suka jangan tengok.

-Adakah kau berani menjamin bahawa semua lelaki ajnabi mempunyai hati suci dan iman yang tinggi untuk menahan godaan syaitan serta nafsu yang membuak-buak?

6. Kami rasa apa yang kami pakai tak seksi. Terpulang kepada individu yang memandang kami.

-Seksi atau tidak, kau tetap berdosa walaupun hanya menayang sehelai rambut kau.

7. Walau kami tak bertudung, kami tetap solat dan puasa.

-Apakah ibadat kau diterima? Kau yakin cuma dengan berpuasa sudah cukup untuk menjamin kau masuk syurga?

8. Suka hati kamilah nak pakai macam ni. Kami tak susahkan hidup orang lain.

-Kau sebenarnya dah susahkan bapa, abang, adik, suami serta orang lain dengan menarik mereka ke neraka bersama kau disebabkan mereka tidak menegur dan gagal mendidik kau.

9. Apa yang kami pakai, ini antara kami dengan ALLAH.

-Berani cakap di dunia, berani ke kau cakap macam tu depan Allah nanti? Lawan perintah Allah, Neraka tempatnya.

10. Kami pakai seksi macam ni, sebab ikut arahan photographer/pengarah filem untuk disesuaikan dalam scene. (ayat artis)

-Sanggup patuh arahan mereka daripada patuh suruhan Allah?

11. Bukan kami tak mahu menutup aurat, cuma masih belum sampai seru.

-Mati tidak mengenal usia. Tak takut ke mati dalam usia muda? Tak sempat nak bertaubat nanti.

12. Takkan nak buat perubahan secara drastik? Slow-slow la..

-Boleh ke cakap kat Malaikat Izrail nanti, tunggu kejap! Lepak la dulu. Jangan ambil lagi nyawa aku.

13. Tutup aurat tu bagus tapi kami tidak mahu hipokrit kerana tidak ikhlas melakukannya.

-Kalau begitu kau sebenarnya memang hipokrit kerana tidak ikhlas beragama Islam.“Wahai wanita, setiap ciptaan tuhan yang berharga di dunia ini akan terlindung dan amat sukar untuk diperolehi. Di mana kamu boleh dapatkan permata? Tertanam jauh di perut bumi, tertudung dan dilindungi. Dimana kamu jumpa Mutiara? Terbenam jauh di dalam lautan, tertudung dan dilindungi oleh kulit kerang yang cantik. Di mana kamu cari emas? Terperosok di lapisan bumi tertudung dengan lapisan demi lapisan tanah dan batu. Tubuh kamu adalah suci malah lebih berharga daripada emas mahupun permata. Oleh itu kamu juga perlu bertudung dan melindungi diri kamu.”




KEEP IN TOUCH!!!  =)

Orang paling kaya dan dermawan di dunia

1.Bill Gates, US





Harta kekayaan bill gates dianggarkan bernilai $56billion..!!!..bill gate merupakan seorang yang sngat dermawan di mana beliau pernah membuat satu kempen untuk mengajak semua billionaire daripada seluruh dunia untuk mendermakan separuh hartanya kepada charity.melalui article yang saya baca bertarikh 21.may.2011..bill gates telah menderma sebanyak $28billion.!.selain itu bill gates mempunyai yayasannya sendiri yang dipanggil "THE BILL & MELINDA GATES FOUNDATION"..


2.Warren Buffet, US





Memiliki harta kekayaan sebanyak $50billion..!!.beliau yang kini berusia 81 tahun telah menderma sebanyak $8.3 billion.Warren Buffet juga merupakan salah seorang yang terlibat didalam kempen yang dianjurkan oleh bill gates dan sering menderma kepada yayasan bill & melinda gates.Warren Buffet juga telah bekerja sama dengan bill gates untuk mencari jutawan seluruh dunia dan berjaya mendapat lebih kurang 69 jutawan untuk berkongsi sebahagian daripada kekayaannya untuk didermakan.


3.George Soros, US




memiliki kekayan sebanyak $14.5billion..beliau telah mendermakan hartanya sebanyak $8billion.beliau juga banyak membuat banyak sumbangan dalam pelbagai persatuan dan bidang seperti hak asasi manusia dan dalam pelajaran.

http://www.therichest.org/most-influential/the-worlds-biggest-givers/

Thursday, 29 December 2011

(gambar) Rumah termahal di dunia!

rumah-rumah yang tersenarai di bawah ini adalah antara rumah yang termahal di dunia..!!!

1.rumah yang pertama milik billionaire india iaitu mukesh ambani.rumah ini dianggarkan bernilai usd2billion!.berkeluasan 400,00 kaki persegi,keluasan parkir boleh memuatkan 168 biji kereta,kemudahan terdapat seperti 9 buah lif,spa kesihatan,studio yoga,ballroom,small theatre,multi swimming pools dan banyak lagi.







gambar :http://www.binscorner.com/pages/a/antilla-mukesh-ambanis-new-home0.html

2.rumah kedua memegang takhta sebagai rumah termahal agak lama.bernilai usd750juta..rumah ini pernah menjadi milik bill gate iaitu pemilik microsoft dan antara orang terkaya di dunia.rumah yang menghadap laut ini juga memerlukan tenaga kerja yang sangat banyak untuk memastikan landskap dan segala-galanya dalam keadaan baik.kini rumah ini dimiliki oleh billionaire russia Roman Abramovich.





selain daripada perlu mengeluarkan kos yang sangat tinggi untuk menyelenggara keseluruhan rumah ini setiap bulan,korang juga mungkin akan mengalami sengal-sengal lutut dan sering sakit kaki sebab jauh sangat nk jalan untuk menuju dari satu tempat ke tempat yang lain..



KEEP IN TOUCH!!!  =)

sumber: http://mostexpensivehouses.org/.dan wikipedia

(gambar) Arnab itu tak bersalah!!!-Cute! =)



This is very funny..hope you enjoy..!!!













walaupun gambar seterusnya ni x de kaitan dengan arnab..tapi aku nak tunjuk jugak..sebab dia comel sangat!!..



always love cute things!!!

KEEP IN TOUCH!!! =)

credit pictures to: The Ellen DeGeneres Show

Tuesday, 27 December 2011

technology makes people lazy and crazy and unhealthy

teknologi antara satu bidang yg sangat luas..tp bile ckp pasal teknologi je msti yg berlegr2 dlm otak are iphone,notepad,galaxy..wlupun ape yg aku bce,iphone 4s tu x de beza sgt pn dgn iphone 4..oleh krna teknologi..brpuluh2 juta x nk ketgglan tok dptknnye..

 klu spe2 prnh pegi tnds kat shopping kmplek or mane2 mall,mgkin korg prnh trsrmpk tnds yg x perlu di tarik flush untuk cuci mgkk tnds tu,die automic flush when u done..teknologi mmdhkn pkrjaan manusia,,tp sy rse x smua..i tell u what..that tndas dah mnyshkn aku sbb ble aq nk klua dri blik air tu die x flush2..so i hve to pretend like duduk n bgn blik dri situ  spya die flush,,teknology makes people look stupid..i can decide when i'm done!..whats wrong with that..

pas tu aq klua nk basuh tgn,,die punye paip yg pki tkan tu..then again,x hbs lg sbun kat tgn die dh trtutp..kne tkan lagi,,dan lagi,,dan lagi,,dan lagi..yg last ble tgn dah brsih kne tkan lagi sbb kpla paip tmpt nk tkn tu dh pnuh dgn sbun..pastu kene tkn lagi sbb nk cuci tgn trkna sbun dari paip tadi..huuh..klu paip ni di cipta tok mnjmatkn air..i think its work.!!..but,tntg invention yg ni i think its brilliant!..sometime..some people ni klu cuci tgn x  tutup paip tu smula rpat2..dgn paip yg trtutup sndri,pmbziran bleh dkurgkn lbh2 lagi bile x de air..sstgah org klu bkk paip time air x de..possibility untuk paip tu x dittup blik mmg tinggi (myb 60% org akn buat cm ni)..last2 bile air dh ade..sume paip trbuka..what!!

slain drpd teknologi buat org jd mls..teknologi juga bleh buat org nmpk mcm gile..sape prnh tgk org ckap kat telefon gune bluetooth kat telinga???.bluetooth tu msti lah kat sbelah telinga je kn,eithr tlnga knn or kiri..ble org tu pki kat tlga knn,,org sblah kiri korg akn nmpk korg mcm org gile..dn sbliknye..x taulah plak klu ade org yg mramalkan manusia lhir akn dtg xde tgn sume..thats insane..!..aku  rse bluetoooth tu untuk kgunaan dlm pejabat je kot..sbb ye la..klu officer,,msti lah tgn full,,pgg pen satu,komputer,paper work lg,smbil tu nk deal projek brjuta2 plak..tp yg gune kat outdoor or public,rsenya x prlu kot..xtau lah plk klu ade officer yg busy sgt smpi wat keje kt dpn org rmi smbil pgg pen satu,komputer,paper work lg,smbil tu nk deal projek brjuta2,yg ni bleh terima laa.. tuhan dh bagi tgn,gune..!.

escalator lagi satu..klu korg nk tau knp org cpta escalator,,aku rse sbb klu kat shoppin kmplex atau mall..escalator adalah satu2nya tmpat org nk brhnti brjlan dlm erti kate lain rehat2 kn kaki..rahat2kn kaki je la..otk msih ligat brfkir sbb mate melilau nk pergi kdi mane plak..

klu dlu tingkap2 kat krete sume kne pusing2 tok buka..skrg tkan jew..rsenye yg ni x de prblem..mmg mmdhkn krja mnusia espclly klu korg tgh mmndu..tp!..jgn tkan mse tgh tggu lmpu hijau atau traffik jam..coz it look weird klu korg just tekn n tggu tingkap tu turun..

lastly..facebook..yup..rsenye satu dunia skrg hangat mmbncgkn tntg fb..byk article tntg fb..tp itu lgsung x mgbh mntaliti org yg br fb wlupun org ckp fb ni mmbuang mse,mrskkn fkrn espclly skrg ni byk bnde2 mgrut kat fb..bhya..!.coz im on fb too..fb made so many chnges from time to tme..kdg2 aku pn xphm..tp oleh krn nmenye facebook..org sggup je explore tok blaja..huh..

antara salah satu keburukan teknologi ialah mengurgkn kecrdsan dan kesihatan..stiap prkra ade kburukan kan...klu zman dlu..esclator xde org sume nek tgga,facebook xde...sume kne jlan tok jmpe scara fce to face..klu dlu kndraan brmotor x byk,so asap pncmrn kurng,..klu kite prsn smua prkra yg kte wat scra manual adalah exercise..so dgn sgla teknologi yg ade..manusia kurg exrcse,,n thap kshtn makin menurun..ckup la dgn pncmrn drpd asap2 kilang yg gigh mghsilkn teknologi bru ni..tmbh plak teknologi bru yg dhslkn pn mnmbh pncmran..slain drpd stiap prkra ade kbrkn..stiap kebaikn juga ade hrga yg prlu kita byr..so this is what we have to pay kn..




KEEP IN TOUCH..!!!  =)

Nur Sihat - Rahsia untuk anda!