Monday, 30 January 2012

7 keajaiban dunia yang terbaru

Kempen 7 keajaiban dunia alam semula jadi bermula pada tahun 2007, iaitu selepas kempen untuk memilih  7 keajaiban dunia  buatan manusia seluruh dunia, di mana lebih daripada 100 juta undi yang dibuang. Daripada lebih 440 peserta yang mewakili lebih 220 negara dan melalui kelayakan negara dan bangsa untuk menjadi salah satu daripada 77 terbaik, serta syor-syor Panel Pakar-pakar yang diketuai oleh Prof. Federico Mayor. Pada November ke-11, 2011, New Seven Wonders Of Nature ketara.

di bawah ini merupakan 7 keajaiban dunia yang baru :

1.The Amazon Rainforest And River

"The Amazon Rainforest And River" adalah sungai kedua terpanjang di dunia yang mempunyai lembangan saliran terbesar di dunia, kira-kira 7.050.000 kilometer persegi (2.720.000 batu persegi), lebih kurang satu perlima daripada jumlah aliran sungai dunia. Selain itu, ia adalah sangat penting kerana sungai ini mengalir melalui tujuh buah negara: Brazil, Ecuador, Venezuela, Colombia, Guiana Perancis, Peru dan Suriname.
2.Ha Long Bay (Vietnam)

Ha Long Bay merupakan Tapak Warisan Dunia UNESCO, dan sebuah destinasi pelancongan popular, yang terletak di Vietnam. Teluk itu mempunyai beribu-ribu batu kapur dan pulau dalam pelbagai saiz dan bentuk. Ha Long Bay adalah pusat zon yang lebih besar termasuk Bai Long teluk T ke timur laut, dan Cat Ba pulau-pulau di barat daya. Ha Long Bay mempunyai kawasan sekitar 1.553 km persegi, termasuk 1,960-2,000 pulau kecil, yang kebanyakannya adalah batu kapur.

3.Table Mountain (South Africa)

"Table Mountain" menjadi mercu tanda terkenal yang menghadap ke bandar Cape Town di Afrika Selatan, Table Mountain ini  juga boleh di lihat pada bendera Cape Town dan lain-lain tanda kebesaran kerajaan tempatan. Ia adalah tarikan pelancong yang hebat,pengunjung akan menggunakan laluan kabel atau mendaki ke atas.
baca entry ini sepenuhnya..

4.Iguazu Falls (Brazil, Argentina)

Iguazu Falls adalah air terjun Sungai Iguazu yang terletak di sempadan Negeri Brazil Parana dan Provinsi Argentina Misiones. Air terjun yang jatuh ini membahagikan antara atas dan bawah sungai Iguazu . Pangkal Sungai Iguazu berhampiran bandar Curitiba. Ia kemudian mengalir melalui Brazil. Di bawah pertemuan dengan Sungai San Antonio, Sungai Iguazu membentuk sempadan antara Brazil dan Argentina.
5. Jejudo Island(Korea)

Jejudo adalah sebuah pulau gunung berapi, 130 km dari pantai Korea Selatan.Jejudo Island merupakan Pulau yang terbesar dan wilayah terkecil di Korea, pulau ini mempunyai kawasan permukaan 1846 kilometer persegi.
6.Komodo (Indonesia)

Komodo adalah salah satu daripada 17.508 pulau-pulau yang membentuk Republik Indonesia. Pulau ini mempunyai luas permukaan 390 km ² dan lebih dari 2000 penduduk. Penduduk pulau itu adalah keturunan bekas banduan yang telah diusir ke pulau itu dan bercampur gaul dengan orang-orang Bugis dari Sabah. Penduduk utamanya merupakan penganut agama Islam tetapi ada juga minoriti Kristian dan Hindu. Komodo adalah sebahagian daripada rantaian Lesser Sunda pulau-pulau dan membentuk sebahagian daripada Taman Negara Komodo. Di samping itu, pulau ini merupakan destinasi popular untuk menyelam. Ia adalah sebahagian daripada wilayah Nusa Tenggara Timur.
7.Puerto Pricesa Underground River (Philippines)

Puerto Princesa Underground River National Park ini terletak kira-kira 50 kilometer (30 batu) di utara pusat bandar Puerto Princesa, Palawan, Filipina. Sungai ini juga dikenali sebagai sungai bawah tanah Puerto Princesa. Taman negara yang terletak di Banjaran Gunung Saint Paul di utara pantai pulau itu. Pada November 11, 2011, ia dipilih sebagai salah satu New7Wonders of Nature. Taman ini mempunyai landskap gunung batu kapur dengan sungai 8.2 kilometer bawah tanah. Satu ciri membezakan sungai ini adalah angin akan melalui gua sebelum mengalir terus ke dalam Laut Filipina Barat.
sumber : junglemagazine

KEEP IN TOUCH!!!  =)


No comments:

Post a Comment

Nur Sihat - Rahsia untuk anda!