Tuesday, 14 February 2012

Belajar buat origami

sebelum korang teruskan membaca..aku nak memberi tahu sedikit fakta tentang origami..

origami berasal daripada perkataan jepun iaitu "ori" bermaksud lipatan, dan "kami" bermaksud kertas..bila digabungkan menjadi origami.."kami" ditukar menjadi "gami" kerana peraturan bahasa jepun..

origami bermula sejak kurun ke 17 dan diperkenalkan luar daripada jepun pada pertengahan 1900s..matlamat utama origami ialah merubah sekeping kertas menjadi satu arca yang menarik menggunakan teknik lipatan.

cukuplah dengan maklumat itu..sekarang aku nak share beberapa origami yang sangat kretif dan menarik..




sebenarnya ade banyak lagi origami yang kreatif-kreatif..sape yang suka dengan seni lipatan kertas ni korang boleh pergi ke laman web ni..http://en.origami-club.com/..kat sini ade bermacam-macam jenis benda boleh dihasilkan hanya dengan menggunakan sekeping kertas..

p/s : orang pertama yang menghasilkan satu-satu seni origami ni mesti genius..

JADIKAN HARI INI LEBIH BAIK DARI SEMALAM, DAN HARI ESOK LEBIH BAIK DARIPADA HARI INI !!!

KEEP IN TOUCH!!!  =)


6 comments:

  1. A obina tuh senang. other tuh susah lah. hehe

    ReplyDelete
  2. nak kena try ni..jom singgah blog pu3
    http://lobaksusue.blogspot.com

    ReplyDelete
  3. aq ingt ko yg buat origami ni...

    http://www.mohdfaizulosman.blogspot.com/2012/02/rasa-mahu-berhenti.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku pun buat jugak..g laman web tu ade banyak jenis origami, seronok kalau dah jadi!

      Delete

Nur Sihat - Rahsia untuk anda!