Saturday, 24 March 2012

19 pekara PENTING lelaki JANGAN buat pada perempuan

Perempuan ataupun wanita, merupakan insan yang sangat sensitif. jadi sangat lah penting untuk menjaga hatinya supaya tidak terguris. Apatah lagi jika anda sayang kepadanya.

baca petua-petua ataupun apa yang dipanggil pantang larang jika anda berhadapan dengan seorang perempuan.


1. Membuat lawak atau mentertawakan tentang rambut, muka, tubuh badan, dan bajunya. Jangan sesekali!

2.berlebih-lebihan dalam sindiran.

baca entry ini sepenuhnya...

3. Bermain cinta dengan perempuan lain.

4. Menipu atau berbohong. 

5. Mengucapkan "i love you" sedangkan anda tak bermaksud begitu.

6. Menafikan perkara yang benar. Jika perempuan bertanyakan sesuatu, besar kemungkinan dia sudah tahu jawapannya, menafikannya akan membuat dia lebih marah.


7. Memberi tekanan kepadanya. 

8. Bercakap tetang perempuan lain ketika bersamanya.

9. Bercerita kepadanya tetang bekas teman wanita anda. Apatah lagi anda bercerita tentang perkara yang baik, mereka akan ingat anda masih cintakan bekas teman wanita anda. dan sebaliknya.

10. Berjanji dan tidak tepati. Jika anda tidak mampu untuk menunaikan sesuatu janji, jangan berjanji.


11. Bercakap sesuatu yang memburuk-burukkannya di belakang mereka. Tak kira berapa lama anda cuba berahsia, satu hari nanti mereka akan tahu.

12. Menjadi kaku bila berhadapan dengan kawan-kawan mereka. Mungkin anda rasa biasa, tapi tidak bagi perempuan.

13. Cuba untuk mengelak dari sesuatu masalah dengan menuduh itu adalah berpunca daripada dia. Ia akan hanya memburukkan keadaan.


14. Bertanya kenapa dia marah terhadap anda. Minta maaf dan berkata anda yang salah. Jangan berkata yang anda tidak lakukan apa-apa. jika dia marah, mesti ada sesuatu.

15. Bergurau untuk memutuskan ikatan. Ini bukanlah satu gurauan dan mungkin anda boleh terus lupakan perempuan itu  jika anda berbuat begitu.

16. Memberitahunya yang dia berlebih-lebihan(over).

17. Melepak atau bersuka ria tanpa Teman wanita anda. Tidak kira berapa besar kepercayaan yang dia taruhkan kepada anda, dia tetap akan risau.

18. Memberi alasan. Jika anda lakukan sesuatu, jangan cuba untuk mengelak.


19. Bercakap dengannya ketika anda sedang dalam keadaan marah. Anda akan menyesal kemudian hari.

Sebenarnya semua orang pun tidak suka diperlakukan seperti diatas, tidak kira lelaki mahupun perempuan pasti akan merasa tidak selesa dan marah. Apa yang membezakan hanyalah kesannya, mungkin bagi wanita, kesan bagi perbuatan-perbuatan seperti ini sangat mendalam. Lelaki pula cuma memikirkan iannya sesuatu yang remeh dan tidak harus diambil serius walaupun pada hakikatnya ia tetap memberi kesan tetapi sedikit pada lelaki.

JADIKAN HARI INI LEBIH BAIK DARI SEMALAM, DAN HARI ESOK LEBIH BAIK DARIPADA HARI INI !!!

KEEP IN TOUCH!!!  =)

14 comments:

  1. Nice entry... http://monster-girl-writes.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. haaa..ingat tuhh lelaki..no no no..

    ReplyDelete
  3. hehe . :) lelaki semua tlg ler jujur :) wnta smue ,da dpt llki yg ok hrgi seadanya .

    ReplyDelete
  4. Info yang menarik....apa kata share kat web ni <3
    RakanBlog . Meningkatkan trafik blog awak.Rangkaian bloggers Malaysia.

    ReplyDelete
  5. hah.. penting nie! hehe..
    anyway, description blog ne hampir sama gn blog satu lagi.. hihi

    visit me here :
    http://naziman.com/

    ReplyDelete
  6. nice entry ^^ info yg bagus :) thanks

    ReplyDelete
  7. sangat setuju !

    paling2 penting jgn la musnahkan kepercayaan perempuan..kerna mungkin dia dapat terima anda kembali tapi dirinya xkan seperti yang anda kenal dahulu..totally berlainan...

    ReplyDelete
  8. nice info

    http://ct-jue.blogspot.com/

    ReplyDelete
  9. Haa betol tuu , agree with this entry ! hehehe

    ReplyDelete
  10. somehow agreed with semua ni. Tapi 17 tu macam errr ... everyone needs their space jugak. So yea, once in a while tak salah nak melepak dan bersuka ria dengan kawan2. Takkan nak berkepit 24.7 kott. Just my two cents :)

    ReplyDelete
  11. memang hati perempuan begitu lembut, selembut sutra.

    ReplyDelete

Nur Sihat - Rahsia untuk anda!