Wednesday, 15 August 2012

Kenapa kucing sentiasa jatuh dengan empat kaki???

Tajuk tu mungkin agak mengelirukan, apa yang aku cuba nak sampaikan ialah, walau macam mana pun keadaan kucing itu jatuh, dia mesti akan mendarat dengan keempat-empat pasang kakinya. Sebab tulah ada pepatah mengatakan, Kalau kita nak terjatuh dalam hidup ni, biarlah kita jatuh seperti kucing. tapi kenapa??? maksud aku kenapa kucing sentiasa mendarat dengan empat kaki???


Beberapa hari yang lepas aku ada tengok satu video yang menerangkan tentang fenomena ini, Kalau korang masih tak faham apa yang aku cuba nak sampaikan, tengok lah video yang aku letakkan kat penghujung entry ni.

baca entry ini sepenuhnya...



Video ni mengaitkan fenomena kucing yang jatuh dengan keempat-empat kakinya dan gravitational force, angular momentum, newton's law dan banyak lagi hukum fizik yang terlibat dalam perkara ni. Memang bagus! selain dapat tengok reaksi kucing yang jatuh, kita juga dapat belajar dalam masa yang sama. Jangan risau, kucing tu dijaga dengan baik tanpa disakiti.

Without further ado, lets check out the video!


So i assume yang korang dah tengok video tu...isn't that amazing?!..To those yang tak suka kucing, mesti korang rasa benda ni tak menarik pun, Lagi best tengok dolphin yang merupakan mamalia terbijak selepas manusia (manusia mamalia???)..Anyway.!.Im a cat lover!..but thats not the point, the point is kucing adalah haiwan yang sangat comel, bijak, curious, dan kelakar.

Dalam blog aku ni pun ada banyak entry pasal kucing..Aksi lawak dari kucing...comel!!!Aksi lawak dari kucing...comel!!! - Volume 2Bila haiwan meniru aksi YOGA! (COMEL!!!)Bila kucing dijadikan seperti manusia!..Ni la yang sempat aku jumpa..cat lover must go check out that link!!!..semua comel-come sangat!

JADIKAN HARI INI LEBIH BAIK DARI SEMALAM, DAN HARI ESOK LEBIH BAIK DARIPADA HARI INI !!!

KEEP IN TOUCH!!! =)

1 comment:

Nur Sihat - Rahsia untuk anda!