Tuesday, 31 January 2012

20 Gambar Lukisan 3D Paling Awesome!!!

Bagi post kali ni..aku mengalami masalah dalam memilih gambar yang terbaik untuk aku muatkan dalam entry ni..semua gambar yang aku jumpa sangat-sangat hebat dan memukau..setelah lama aku memilih..akhirnya,hampir kesemua gambar yang aku tengok telah dimasukkan dalam ni..susah nak pilih hasil kerja yang terbaik....so ini antara beberapa gambar yang aku rasa patut semua orang tengok dan hargai..sangat realistik dan bombastik!






15 lagi gambar dengan membaca entry ini sepenuhnya

12 Rekaan Paling Kreatif

Setiap masa,manusia sentiasa cuba untuk menghasilkan rekaan-rekaan yang boleh memudahkan lagi kehidupan seharian.Apatah lagi dalam keadaan dunia sekarang yang semakin pesat membangun ..syarikat-syarikat elektronik mahupun kilang-kilang terpaksa mencipta alat yang mampu untuk berdaya saing dalam pasaran semasa.gambar-gambar di bawah antara rekaan yang kreatif..





8 lagi gambar dengan membaca entry ini sepenuhnya...

I LOVE YOU dalam 30 bahasa


1.Je t’aime (jĕ  tĕm) - French

2.Ich liebe dich (ēsh  lē-bĕ  dēsh) - German

3.Ani ohev otach (to woman) (ä-nē  ōhĕv  ōtäk) / Ani ohevet otcha (to man) (ä-nē  ōhĕ-vĕt  ōt-kä) - Hebrew

4.Mein tumse pyar karta hoon (to woman) (mĕ  äp-sē  pē-är  kär-tä  hūn) /
 Mein tumse pyar karti hoon (to man) (mĕ  äp-sē  pē-är  kär-tē  hūn) - Hindi

5.Gráim thú (graw-im  hoo) - Irish Gaelic

6.Ti amo (tē  ämō) - Italian

7.Aishiteru (ī shē tā ē rū) - Japanese

8.Sarang hae (sä-räng  hĕ) - Korean

9.Saya cinta pada mu (sä-yä  cheen-tä  pä-dä  mū) - Malay

10.Doset daram (dū sät  dä räm) - Persian (Farsi)

11.Eu te amo (eh-oo  tē  ämō) - Portuguese

12.Te iubesc (tĕ  yū bā-sk) - Romanian

13.Ya tebya liubliu (yä  tĭb-yä  lū-blū) - Russian

14.Waan ku jecelahay (ooh wan  koo  chet lä hī) - Somali

15.Te amo (tā  ämō) - Spanish

16.Nakupenda (nä kū pĕn dä) - Swahili

17.Jag älskar dig (yä  ĕlsker  dā) - Swedish

18.Phom rak khun (to woman) (pŏm  läk  kūn) / Chan rak khun (to man) (chän  läk  kūn) - Thai

19.Seni seviyorum (sĕn-yē  sā vē your rŭm) - Turkish

20.‘Rwy’n dy garu di (roo-in  dū  garry  dee) - Welsh

21.Ana behibek (to woman) (änä hĕ bēk) / Ana behibak (to man) (änä hĕ bĕk) – Arabic

22.Obicham te (ō bē′ cham tā) – Bulgarian

23.Soro lahn nhee ah (sir  län  nē  rock) - Cambodian (Khmer)

24.Wo ai ni (wō ī nē) - Chinese (Mandarin)

25.Volim te (vau leem  tĕ) – Croatian

26.Miluji te (mē lū sēē  chā) - Czech

27.Jeg elsker dig (yī  el sker  dī) – Danish

28.Ik hou van jou (ĭk  how  von  yow) - Dutch

29.Au lomani iko (au  dō mä nē  ēkō) - Fijian

30.Mahal kita (mä häl  kē tä) - Filipino (Tagalog)

sekurang-kurangnya korang belajar betapa susahnya untuk menyebut perkataan-perkataan tu walaupun ia cuma satu ayat biasa "i love you"..!..happy learning!!





ecosalon

KEEP IN TOUCH!!!  =)

Monday, 30 January 2012

15 Kesilapan Terbesar Dalam Filem Hollywood

Jangan ingat ombak rindu jew ade sampai 30+ kesilapan dalam filem..filem2 kat hollywood pun tak terlepas daripada membuat kesilapan2 ringan ni..cume mungkin bezanya x de la sampai 30+ kesilapan dalam satu filem..tengok lah :

baca entry ini sepenuhnya untuk melihat 15 Kesilapan Terbesar Dalam Filem Hollywood



Rumah dan bangunan yang pelik tapi awesome!!!-volume 2

Sebelum ni aku pernah berkongsi Rumah dan bangunan yang pelik tapi awesome!!!..dan ramai yang turut sama terpegun dengan gambar2 rumah berkenaan..so aku nak berkongsi lagi beberapa keping gambar yang akan membuat korang pelik dan kagum !!!...




6 lagi gambar dengan membaca entry ini sepenuhnya..

7 keajaiban dunia yang terbaru

Kempen 7 keajaiban dunia alam semula jadi bermula pada tahun 2007, iaitu selepas kempen untuk memilih  7 keajaiban dunia  buatan manusia seluruh dunia, di mana lebih daripada 100 juta undi yang dibuang. Daripada lebih 440 peserta yang mewakili lebih 220 negara dan melalui kelayakan negara dan bangsa untuk menjadi salah satu daripada 77 terbaik, serta syor-syor Panel Pakar-pakar yang diketuai oleh Prof. Federico Mayor. Pada November ke-11, 2011, New Seven Wonders Of Nature ketara.

di bawah ini merupakan 7 keajaiban dunia yang baru :

1.The Amazon Rainforest And River

"The Amazon Rainforest And River" adalah sungai kedua terpanjang di dunia yang mempunyai lembangan saliran terbesar di dunia, kira-kira 7.050.000 kilometer persegi (2.720.000 batu persegi), lebih kurang satu perlima daripada jumlah aliran sungai dunia. Selain itu, ia adalah sangat penting kerana sungai ini mengalir melalui tujuh buah negara: Brazil, Ecuador, Venezuela, Colombia, Guiana Perancis, Peru dan Suriname.




2.Ha Long Bay (Vietnam)

Ha Long Bay merupakan Tapak Warisan Dunia UNESCO, dan sebuah destinasi pelancongan popular, yang terletak di Vietnam. Teluk itu mempunyai beribu-ribu batu kapur dan pulau dalam pelbagai saiz dan bentuk. Ha Long Bay adalah pusat zon yang lebih besar termasuk Bai Long teluk T ke timur laut, dan Cat Ba pulau-pulau di barat daya. Ha Long Bay mempunyai kawasan sekitar 1.553 km persegi, termasuk 1,960-2,000 pulau kecil, yang kebanyakannya adalah batu kapur.





3.Table Mountain (South Africa)

"Table Mountain" menjadi mercu tanda terkenal yang menghadap ke bandar Cape Town di Afrika Selatan, Table Mountain ini  juga boleh di lihat pada bendera Cape Town dan lain-lain tanda kebesaran kerajaan tempatan. Ia adalah tarikan pelancong yang hebat,pengunjung akan menggunakan laluan kabel atau mendaki ke atas.




baca entry ini sepenuhnya..

Soal jawab Ustaz Azhar Idrus : 26 soalan kesemuanya



Dibawah ini merupakan soalan-soalan yang dijawab oleh Ustaz Azhar Idrus pada ceramah beliau pada 29 januari 2012 di masjid negeri Shah Alam Selangor.












1. Orang laki2 takleh pakai perhiasan perempuan. rantai leher perempuan cthnya. "Allah melaknat lelaki pakai pakaian perempuan." Sembahyang sah wlpn pakai emas. Sembahyang ditulis pahala, pakai yang salah (rantai emas tadi)ditulis dosa. 


Pakai sebab sayang kat GF pun ada (haram): 
BF: U malam2 pakai baju apa?
GF: I malam2 baju kelawar. 
BF: I kelawar jugak.


2. Apa hukum lelaki tangkap curi gambar perempuan? 
- Kalau gambar tu haram dilihat, maka gambarnya haram. Kalau publish expose kat public lak gambar tu dan memalukan dia, maka haram. Yang terbaik, kena minta izin tuan punya badan.


Perumpamaan perempuan oleh UAI:


"Org puang ni sama macam Lamborgini. Beli Lamborgini, gi Subang, tukar..buh side mirror Kancil. Org tanya, "Guaner tukar side mirror buh Kancil?" "Nak bagi nampak lawo." Takdok berlaku. Lamborgini semua molek, luar dalam semua lawa. Tak payah tukar pape dah. Orang puan macam tu gak, semua dah lawa, perfect Allah cipta." Perempuan itu aurat, bukan semua aurat tapi kebanyakkannya aurat. Yang mana2 amik gambar puang tak pakai tudung tu, henti2kanlah." 


Orang puang dia pakai baju laki pun, orang geram tengok. Tu blm pakai baju perempuan. 


3. Berkat atau tak fotostat buku yang dilarang fotostat.
- Fotostat dengan kebenaran adalah lebih baik. Hukumnya dibolehkan. Cari keberkatan dengan minta izin.


4. Saya kije syarikat isteri sy. Gaji 6000 sebulan. Tapi dia bagi 3K je kat saya, 3K lagi dia simpan, tak bagi penuh sebab dia takut sy kawin sorang lagi. Apa hukum?
- Jawabnya, jika kita setuju, oklah. Kalau tak setuju, kerja dengan orang lain. 


5. Sorang maknyah tukar jantina lelaki kepada perempuan telah bertaubat. Kena tukar balik ke?
- Tak wajib buat pembedahan semula
- Tanggung akibat tak dapat kahwin dsb.
- Jika mudarat maka tak wajib, jika tak mudarat hanya perlu pembedahan minor, maka perlu bedah balik.
- Sama macam tatoo, kalau satu tubuh penuh tatoo, nak buang balik bahayakan diri, maka tak wajib buang. 


6. Pegang tafsir Quran masa haid
- Boleh.


7. Solat pakai pakaian dalam je, tapi pakai kain semayang di luar. Hukum?
- Kalo masa solat, nampak warna kulit belah dalam, tak sah. Kain nipis, tak sah semayang. Yang sah, nampak bayang hitam sebelah dalam. Pakai dua lapis adalah terbaik. Laki camana lak? Sama je. Nampak bayang makruh, nampak warna kulit (aurat kat dalam), batal.


8. Jika solat 5 waktu tidak cukup? Benarkah solat sunat tidak diterima?
Ada tiga pendapat:
- Selama mana tak cukup fardhu, maka tak diterima sebarang sunat.
- hendaklah kita tunaikan solat2 fardhu biar cukup, dan sedikitkan sunat. biar 5 fardhu jgn kurang.
- diterima, sebab kita dah sembahyang. 
Yang masyhur, tetap haram dan tidak diterima Allah solat sunatnya, jika tak cukupkan hutang solat fardhu 5 waktu. 


9. Apa hukum tak bayar tol?
- Apa tujuan buat tol? Kalau buat tol utk memeras rakyat, takyah bayar. Kalau tujuan utk membiayai jalanraya, jadi wajib bayar melainkan keadaan darurat. Tol yg ada skang, utk maslahat org awam takleh nak beza, maka balik kepada hukum asal yakni kena bayar.


10. Jika isteri kuar tanpa izin, malaikat akan laknat sampai dia kembali semula rumah. Isteri kuar siasat suami ada skandal ke tak cari kebenaran (kemungkinan ada perempuan). Boleh ke?
- Isteri keluar rumah tanpa izin tanpa darurat memang haram. kemungkinan takleh, dia boleh yang PASTI. kalau ada masalah, report kat QADI kejahatan suami spt tak bagi nafkah.






16 lagi soalan dengan membaca entry in sepenuhnya



Menarik tentang ajl 26

entry ini merupakan kesinambungan daripada entry ramalan keputusan ajl 26..so entry ni sebagai penutup segala cerita ajl..sebelum tu aku nak cerita apa yang menarik tentang ajl 26 dulu.



1.gandingan pengacara sangat mantap dan ada chemistry..

2.persembahan semua artis agak biasa jew jika nak dibanding dengan dulu yang sampai penuh pentas dangan penari..

3.tiga suara langsung tak menggunakan props dalam persembahan mereka.

4.orang bertepuk tangan semasa yuna sedang menyanyikan lagu penakut walaupun yuna tak suruh..dan satu lagi aku perasan orang pun bertepuk tangan semasa lirik "ini tidak adil tidak adil baginya"..(ade sape2 perasan x?)

5.kamera sampai terbalik tu rasanya macam tak perlu kot.

6.walaupun anugerah dalam stadium tertutup..tapi hujan tetap berjurai2 untuk persembahan pembukaan dan penutup.(kebiasaannya orang akan beranggap yang suara yang sumbang akan mengundang hujan).

7.peralihan props sangat efisien dan laju!

9.tema air tidak begitu diterapkan dalam persembahan mahupun busana artis..walaupun tema air..persembahan faizal tahir tetap menerapkan unsur api..

10.ultimate bawak motor atas pentas..tapi macam x de fungsi pun..cuma nak tayang je..

senarai pemenang anugerah juara lagu 26 :

tempat 1
Hafiz
Awan Nano

tempat 2
Shila Hamzah, Jaclyn Victor, Ning Baizura - Beribu Sesalan
Beribu Sesalan

tempat 3
Faizal Tahir
Karma

Persembahan terbaik
Alyah
Kisah Hati

vokal terbaik
Hafiz
Awan Nano

pada pendapat aku..semua pemenang memang berkelayakan..cuma persembahan terbaik tu macam ade yang lebih layak..ape pendapat korang?


p/s : AJL tahun ni kontroversi sikit sebab bertembung dengan ceramah daripada ust azhar idrus.




KEEP IN TOUCH!!!  =)

Saturday, 28 January 2012

Pemain kelab Barcelona menipu & lakonan semata-mata

Ape yang aku nak share hari ni ialah rakaman video yang menunjukkan kelab bola sepak terkenal barcelona telah menggunakan teknik kotor yang tak sepatutnya..aku hampir2 tak percaya bende2 macam ni berlaku dalam dunia bola sepak..

penipuan dimana-mana!

daripada minit ke 0:16 sampai 0:42 merupakan latihan untuk pemain2 ni semua berlakon bila kat atas padang nanti..tengok jew la rakaman ni..ade sesetengah nye agak kelakar..enjoy football fans!




sorry barcelona fans!..

p/s : aku bukan seorang yang fanatik bola..tapi tetap menyokong perlawanan bola sepak malaysia dan seluruh dunia.


KEEP IN TOUCH!!!  =)

Ramalan keputusan AJL 26



Memandangkan Anugerah Juara Lagu yang ke 26 akan berlangsung tak lama lagi..iaitu esok di tv 3 jam 9.00 malam..jadi aku akan membuat beberapa ramalan siapa yang bakal menang pada malam tersebut..

1.Seorang yang bertudung akan menang..

2.Yang bertiga juga akan merangkul salah satu  daripada anugerah  yang dipertandingkan..

3.Rugi tak nyanyi lagu sendiri sebab mungkin lagu tu akan menang..

4.Lagu yang begitu menepati tema ajl kali ini juga mungkin berpeluang..


..ok lah..aku terus terang jew la..lagipun ni cuma andaian aku jew..

tempat 1, 2, 3 sama ada =

 : Yuna - Penakut

 : Shila Hamzah, Jaclyn Victor, Ning Baizura - Beribu Sesalan

 : Sedetik Lebih -Anuar Zain/Jaclyn Victor

persembahan terbaik : -

vokal terbaik : Shila Hamzah, Jaclyn Victor, Ning Baizura - Beribu Sesalan

untuk persembahan terbaik aku tak boleh nak ramalkan sebab tak tengok lagi persembahan diorang..tapi ape yang aku agak yakin tempat 1,2 dan 3 tu..kalau tak pun mesti salah seorang dari mereka akan menang..rasanya Hafiz - Awan Nano pun akan sangkut kot salah satu...

tapi sorry Najwa Latif fans..i dont think that she's gonna win any of those categories..lagu cinta muka buku pada aku lagu yang sangat sedap didengar..tapi momentum lagu itu sangat flat dari awal hingga habis..sorry..mungkin kalau die menang pun akan mengulang sejarah ana raffali yang mana ramai tak berpuas hati..

Ini cuma ramalan semata2 ok..sama ada betul atau pun tak..aku tak pasti..tapi ape yang aku yakin sangat2..Yuna akan menang sesuatu pada malam itu.!..yeeaayy!!

Penyacara :Cheryl Samad & Faizal Ismail



list di bawah ni merupakan senarai penyanyi, lagu, komposer, dan penulis lirik yang layak ke pentas akhir ajl26..

Yuna
Gadis Semasa & Penakut
komposer : yuna
Penulis lirik : Yuna


Shila Hamzah, Jaclyn Victor, Ning Baizura
Beribu Sesalan
komposer : Kevin Chin
Penulis lirik : Tinta



Jaclyn Victor
Sedetik Lebih
komposer : Edry Abd Halim
Penulis lirik : Edry Abd Halim


Hafiz
Awan Nano
komposer : M. Nasir
penulis lirik : Budi Hekayat


Alyah
Kisah Hati
Komposer : Manusia Putih
penulis lirik : Manusia Putih


Aizat
Sungai Lui
komposer : Aizat/Anas
penulis lirik : Aizat.Anas


Faizal Tahir
Karma
komposer : Audi Mok/Faizal Tahir
penulis lirik : Audi Mok/Faizal Tahir


Najwa Latif
Cinta Muka Buku
Komposer : Najwa Latiff
penulis lirik : Ika latif


Sohaimi Mior Hassan, Ana Raffali & Altimet
Kalau Berpacaran
komposer : Sohaimi Mior Hassan, Ana Raffali & Altimet
penulis lirik : Sohaimi Mior Hassan, Ana Raffali & Altimet


Atilia & Monoloque
Kekanda Adinda
komposer : Monoloque
penulis lirik : Monoloque


Project Pistol
Wanita Seluruh Dunia
komposer : Boy Clifford
penulis lirik : Boy Clifford

boleh share korang punye ramalan..?

p/s:   ini cume ramalan saja,x semestinya betul pun!  no offend !



KEEP IN TOUCH!!!  =)

Wednesday, 25 January 2012

Ape yang kanak-kanak berumur 4-8 tahun cakap tentang cinta?--wow!!!

adakah ini yang akan korang definisikan tentang cinta.!.fikiran kanak-kanak adalah lebih jujur dan kejujuran itu tak lain tak bukan akan keluar melalui kata-kata dan perbuatan mereka..‎fahami betul-betul ape yang mereka tafsirkan n korang pasti akan kagum!






*What Does Love Mean?*

A group of professional people posed this question to a group of 4 to 8 year-olds, "What does love mean?" The answers they got were broader and deeper than anyone could have imagined. See what you think:

"When my grandmother got arthritis, she couldn't bend over and paint her toenails anymore. So my grandfather does it for her all even when his hands got arthritis, too. That's Love. Rebecca - age 8

When someone loves you, the way they say your name is different. You just know that your name is safe in their mouth." Billy - age 4

"Love is when a girl puts on perfume and a boy puts on shaving cologne and they go out and smell each other." Karl - age 5

"Love is when you go out to eat and give somebody most of your French Fries without making them give you any of theirs." Chrissy - age 6

"Love is what makes you smile when you're tired." Terri - age 4

"Love is when my mommy makes coffee for my daddy and she takes a sip before giving it to him, to make sure the taste is OK." Danny - age 7

"Love is when you kiss all the time. Then when you get tired of kissing, you still want to be together and you talk more. My Mommy and Daddy are like that. They look gross when they kiss" Emily - age 8

"Love is what's in the room with you at Christmas if you stop opening presents and listen." Bobby - age 7 (Wow!)

"If you want to learn to love better, you should start with a friend who you hate." Nikka - age 6

"Love is when you tell a guy you like his shirt, then he wears it
everyday." Noelle - age 7



Tuesday, 24 January 2012

Blog serius kena hacked !!!

mungkin ramai yang tahu tentang kewujudun blog yang popular ini..aku tak berapa pasti tentang masa dan blog itu di hack tetapi seawal jam 7pagi tadi aku dapati blog itu telah pun di pecah masuk oleh penggodam itu..walaubagaimanupun hacker yang mempunyai niat baik itu tidak membuat ape2 kerosakan kerana apa yang die ingin lakukan  hanyalah ingin memberi pengajaran kepada blogger itu sendiri dan semua blogger di malaysia supaya tidak menyalahgunakan medium yang ada...



ape yag aku perhatikan tentang blog itu..dia mwerupakan satu blog yang sangat bagus dan sentiasa menyajikan perkara2 yang menarik untuk dijadikan informasi dalam dunia yang sedang pesat membangun ni..mungkin aku boleh tunjukkan kepada korang ape yang hacker itu telah post semasa "menghack" blog serius itu..link kat bat bawah ni merupakan ape yang hacker itu tinggalkan semasa menghack blog itu..


blos serius kena hacked!!!



aku merupakan antara salah seorang yang sering membuka blog itu kalau ada update yang baru..dan ape yang aku dapati adalah memang ade sesetengah pembaca2 yang meninggalkan komen menggunakan bahasa yang tak sepatutnya..kadang2 aku perhatikan..tiade sebab pun untuk mengunakan bahasa2 tu semua..oleh kerana nak suka2..mereka pun gune bahasa yang teruk2 dalam komen diorang..perkara yang sama sering juga aku jumpa berlaku di youtube..lepas tu x nak orang cam identiti sebenar..gune nama Anonymus..tau plak takut..hek'eleh!!!..

hope perkara ni jadi pengajaran untuk kita!

KEEP IN TOUCH!!!  =)

Monday, 23 January 2012

Mahligai selebriti terkenal hollywood!

Pernahkah korang membayangkan di mana selebriti-selebriti hollywood ini tinggal..?dengan duit yang bertimbun-timbun, sudah semestinya kemewahan menghujani diri mereka..


1.yang pertama ialah penyanyi yang mula popular menerusi laman youtube iaitu justin bieber..watch  beliebers.!this is what you paid!





2.selebriti yang berasal daripada kanada ini mempunyai lebih daripada 3000 pasang kasut..!..celine dion..rumah yang terletak di Florida ini bernilai $20juta..celine berterima kasih dan memberi penghargaan kepada peminatnya kerana menghadiahkan rumah itu kepada beliau..





Sunday, 22 January 2012

siapa tak kenal Adele???

kepada sesiapa yang tak  mengenali seorang penyanyi yang memiliki nama panjang Adele Laurie Blue Adkins..hari ni aku nak kenalkan kat korang dengan die..adele dilahirkan pada 5 may 1988 di Tottenham,north London..umurnya baru 24 tahun..yup!..masa mula2 aku tengok pun aku tak percaya..aku ingatkan around 29 or 30tahun..die kelihatan sangat matured..




adele popular dengan lagu-lagu seperti rolling in the deep, someone like you, set fire to the rain yang sangat mengasyikkan...lagu2 kak del ni semua adalah hasil penulisan die sendiri n kebanyakannya menceritakan tentang kisah hidup die yang penuh dengan dugaan..

so aku akan share ketiga2 lagu yang aku sebutkan di atas yang aku rasakan sangat lah sedap untuk dimakan..didengar..!

Adele-Rolling in the deep



Adele-Someone like you



Adele-Set fire to the rain



sebenarnya ade banyak lagi lagu die yang best-best..untuk yang suke persembahan live..yang kat bawah ni perfomance live Adele at royal albert hall London yang full (sebenarnya ni dah di dvd kan..tpi disebabkan
pirates of the caribbean,aku jumpa full concert kat youtube,,tq youtube!)...untuk lagu set fire to the rain dan rolling in the deep di atas..itu adalah persembahan die kat royal albert hall ni..




hope you enjoy..share the talent!


KEEP IN TOUCH!!!  =)

Nur Sihat - Rahsia untuk anda!