Saturday, 26 May 2012

Nak bercuti kat mana kalau tinggal Kat RUMAH MEWAH macam ni???

Tepi pantai, rumah besar, pemandangan cantik, kawasan strategi, movie theater, sauna, pool room, tennis court, gym, jacuzzi, swimming pool, bilik menghadap laut!

Ape lagi yang korang nak. A perfect place to have a vacation. Tapi macam mana kalau kat rumah korang dah ade semua ni.? mesti buntu nak pergi bercuti kat mana.

Tapi kehidupan seharian korang mungkin agak memenatkan. Ye la, keluar dari bilik nak pergi dapur pun ambik masa 15 minit. Nak pergi kejut anak 10 minit. Tu belum lagi kalau ade tetamu datang, baru nak bukak pintu dia dah balik. Lama sangat! Nak kene ade transport dalam rumah wooo!,,at least segway pun ok la kan. Dah sedia nak tengok tak rumah yang aku maksudkan ni?

Sila terbeliakkan biji mata anda. THIS IS A HOUSEEE!!! Villa Castillo in The Caribbean

Agak-agak air pasang banjir tak rumah?

ini adalah lobi. Tak panggil ruang tamu dah!

Baca entry ini sepenuhnya...

I'm going to Singapore!

Kalau ikut perancangan, lepas raya nanti aku pergi singapura untuk melawat negara jiran tu, under project english kat ukm. Dia kata nak sponsor from head to toe, duit makan, duit belanja, penginapan, transport sume ditanggung oleh pihak u 100%. Gila kau tak nak join!

Sebenarnya matlamat utama program ni nak practice penggunaan english kat dunia luar. Maklumlah, nak bawak pegi london, budget tak mengizinkan, yang ado jew la!.


Yang bestnya pasal program ni ialah dia bagi 5 tempat wajib lawat sebagai antara misi yang perlu kita selesaikan. Semuanya sendiri-sendiri. Pihak u cuma hantar sampai johor baru je, pastu pandai-pandai la nak hidup sampai kat singapore tu. Huisshh! mencabar ni..macam amazing race plak. Lepas siap melawat 5 tempat tu, ha suka hati lah nak pegi mana. Ni yang best ni.

Gambar on the spot, dalam wallet tinggal satu.huh..4 keping rm10(mahal giler!)
Walaupun projek ni lama lagi, tapi persiapan dah kene buat start dari skarang, paper work dan segala benda sume kene settlekan siap-siap termasuklah passport. Ingat susah sangat nak buat passport, rupanya cuma pergi je kat imigresen, isi borang n bagi 2 keping gambar passport, bayar rm100 untuk 2 tahun / rm300 untuk 5 tahun lepas tu tunggu dalam sejam dah siap! Senang sangat! Pastu korang pi lah melancong mana-mana kecuali israel! Israel tu bukan negara pun kan?

Mula-mula plan nak guna pas berkumpulan, rupanya sistem macam tu dah tak ade. So kene lah buat passport. Sekarang ni aku kene tahu serba sedikit tentang singapore. Antaranya:

what do's and don'ts in singapore?


Sebab singapore kan antara negara yang ketat undang-undangnya. Meludah/buang sampah merata-rata pun kena saman. Melintas jalan pun tak leh sesuka hati kan. Gula-gula getah pun tak leh.Kalau korang ade info-info penting nak bagitau tentang singapore ni, comment lah entry ni.

Hopefully projek ni berjalan lancar tanpa sebarang masalah. 

p/s : tak sabo beno, padahal 3 bulan lagi!

JADIKAN HARI INI LEBIH BAIK DARIPADA SEMALAM, DAN HARI ESOK LEBIH BAIK DARIPADA HARI INI !!!

KEEP IN TOUCH!!!  =)

Thursday, 24 May 2012

Doa Taubat yang SANGAT menyayat hati - Madrasah Al Junied

Doa taubat yang dilagukan oleh pelajar madrasah al-junied ni cukup membuatkan hati aku rasa sebak. Seriously aku rasa sangat tersentuh, mungkin kerana keikhlasan liriknya dan suara yang sangat menyayat hati tu, membuatkan air mata aku rasa nak mengalir.


Lirik dia sangat puitis dan sapa-sapa yang dengar mesti akan rasa sesuatu yang sangat memilukan. Pertama kali aku hayati lirik ni beberapa tahun yang lalu,memang air mata aku mengalir (tak ade orang nampak! =(), sangat sayu rasa. Banyaknya dosa aku! Sampaikan satu tahap aku tak boleh nak nyanyikan lagu ni bersama-sama. Terlalu sebak memikirkan diri yang penuh khilaf ni. Sampai sekarang ni pun bila dengar rasa sebak sangat.

Baca artikel ini sepenuhnya...

Wednesday, 23 May 2012

Kreatif : Sabun selalu jatuh dari tangan? ini penyelesaiannya!

Aku yakin mesti ramai yang mengalami masalah sabun badan yang selalu jatuh dari tangan, lebih-lebih lagi sabun buku tu kan. Sabun kan licin, mesti lah senang terlepas dari tangan. Macam handphone la, selalu je terjatuh atau terlepas dari tangan (yang best kalau terlepas masa tengah baring,cepuk kat muka!).

Tapi korang tak perlu risau lagi dengan masalah tu, sebab dah ade invention yang tak kan buat sabun tu terlepas dari tangan lagi. Malah korang tak payah pun nak genggam sebijik sabun tu lagi.. cube tengok rekaan yang sangat kretif ni.!


Baca artikel ini sepenuhnya...

Monday, 21 May 2012

Everybody, Somebody, Anybody, Nobody!


This is the little story about four people named
 everybody, somebody, anybody, and nobody.

There was an important job to be done and 
everybody was sure that somebody would do it.

Anybody could have done it, but nobody did it. 
Somebody got angry about that because it was everybody's job.

Everybody though anybody could do it, 
but nobody realize that everybody wouldn't do it.

It end up that everybody blame somebody 
when nobody did what anybody could have done.


source : english joke



JADIKAN HARI INI LEBIH BAIK DARIPADA SEMALAM, DAN HARI ESOK LEBIH BAIK DARIPADA HARI INI !!!

KEEP IN TOUCH!!!  =)

Saturday, 19 May 2012

The AWKWARD moment...

sekarang ni memang tengah menjalar fenomena 'the awkward moment' kan. Tapi kadang-kadang apa yang ditulis tu memang betul-betul awkward lah. Nak wat cam ne kan, kalau kita ada dalam situasi tu kena la pandai-pandai cover line. Aku pun tak nafikan yang aku selalu jew tergelak sorang-sorang bila terbaca 'the awkward moment' ni, sebab terkena kat aku sendiri.

Jom kita tengok the awkward moment yang mungkin ade sesetengahnya terkena kat diri korang jugak.=D


Baca artikel ini sepenuhnya...

Sunday, 13 May 2012

8 perkara JANGAN buat selepas makan!

Hidup ini penuh dengan peraturan. Setiap negara pun ade peraturan untuk hidup aman. Sama jugak dengan tubuh badan kita yang juga ada peraturan. Kalau nak sihat, ikutlah peraturan yang dah ditetapkan.

Bila membabitkan soal makanan, memang banyak peraturan yang kita kena ikut. pergi kat link ni "TIPS : 10 Makanan Sihat Yang Perlu diambil Setiap Hari" untuk tahu lebih lanjut tantang tips pemakanan. Apa yang kita makan hari ni memberi kesan yang sangat besar bila kita dah berusia nanti. Tabiat kita semasa makan juga perlu dititik beratkan.

Apa yang aku nak kongsi sekarang ni ialah 8 larangan selepas makan. Mungkin selama ni kita tak sedar, ada perkara yang kita buat akan memudaratkan tubuh badan. Ataupun mungkin kita dah tahu, cuma sebab dah jadi tabiat, susah nak dielakkan. Atau mungkin kita tahu, tapi buat-buat tak tahu sebab ramai orang lain pun tak tahu. macam-macam kemungkinan!

Lebih baik kita mulakan gaya hidup yang sihat sebelum terlambat. Jom baca 8 perkara JANGAN buat selepas makan!


1. Jangan merokok.

Kajian daripada pakar menunjukkan, kesan menghisap sebatang rokok selepas makan bersamaan mereka yang menghisap 10 batang rokok, jadi kadar untuk mendapat penyakit lebih tinggi.

(p/s : Walau apapun merokok tetap membahayakan kesihatan!!! Berazam untuk berhenti dari sekarang!)


2. Jangan makan buah-buahan.

Memakan buah-buahan sejurus selepas makan akan menyebabkan perut kembung. Untuk tips pemakan yang sihat, buah-buahan boleh diambi 1-2jam selepas makan atau 1jam sebelum makan.


6 lagi tips dengan membaca entry ini sepenuhnya...

Friday, 11 May 2012

Barang yang dah tak berguna lagi masa kini!

Dalam blog aku ni asyik cerita pasal teknologi je, sebab aku nampak perkembangan teknologi sekarang ni sangat pantas. gadget-gadget baru silih berganti, nak beli pun jadi serba salah, sebab memang tahu akan keluar lagi yang lebih canggih.

Kadang-kadang yang kita tak jangka pun ade. Tapi aku respect kepada sesiapa yang masih menggunakan cara lama untuk bekerja. Contohnya pos surat, guna telefon awam, naik basikal ke tempat kerja. Ade ke kat malaysia naik basikal pegi tempat kerja?

jom kita tengok Barang yang dah tak berguna lagi masa kini!...
kamera guna filem!
sape masih guna ni, memang legend!
Baca entry ini sepenuhnya...

Wednesday, 9 May 2012

Tak sangka ibu dera anak sampai macam tu sekali!!!

Mula-mula aku malas nak bukak video-video yang tajuk nak gempak ni kan, ye la sekarang ni macam-macam link virus yang kita sendiri pun tak tahu. Tapi bila dah ramai sangat yang post tu, terdetik la jugak hati nak bukak.

Gambar ni dipercayai bayi yang didera itu.
Baca artikel ini sepenuhnya untuk menonton video ibu mendera anaknya...

Percutian menarik yang tak disangka!

Untuk entry kali ni, aku nak cerita tentang benda yang sedikit personal pulak. Sekali-skala nak jugak share ape yang berlaku dalam hidup aku, nak jugak aku cerita serba sedikit pasal diri aku kan.. Baru lah kita berkanal-kenalan sesama blogger dan pembaca!..ok cukup dah intro, boleh lupakan dan teruskan baca pasal percutian aku yang menarik ni.=P

2 minggu yang lepas(27-29 april 2012) aku join aktiviti kelab pergi teluk cempedak kuantan pahang. Lawatan yang aku join kali ni adalah lawatan yang paling best aku pernah join.. Kalau sapa yang pernah pergi rombongan-rombongan sekolah dulu-dulu tu mesti tau yang lawatan ni terikat dengan jadual yang disediakan penganjur. Tapi memandangkan yang anjurkan program ni pelajar tahun satu iaitu aku dan kawan-kawan, jadi kami letak kebanyakan aktiviti adalah bebas..muahaha=D

bilik hotel.
Baca artikel ini sepenuhnya...

Monday, 7 May 2012

Perbezaan menarik : LELAKI VS PEREMPUAN

Sebelum ni aku ade share tentang 19 pekara PENTING lelaki JANGAN buat pada perempuan.. ramai yang tertarik dengan entry tu, mungkin mereka rasa apa yang tertulis semuanya betul.

Aku pasti mesti ada yang tersengeh-sengeh bila baca perbezaan menarik antara lelaki vs perempuan ni..jom baca!=)



1.DUIT

Lelaki sanggup membayar RM2 untuk barang yang benar-benar diperlukan walaupun harganya cuma RM1

Perempuan sanggup membayar RM1 untung barang yang bernilai RM2 walaupun ia tak penting,kerana ade discount!

7 lagi Perbezaan menarik : LELAKI VS PEREMPUAN dengan membaca entry ini sepenuhnya...

Saturday, 5 May 2012

Lakaran pertama siri kartun popular.!

Mungkin kebanyakan cerita-cerita kat bawah ni dah tak 'sepopular' zaman dulu. Sebab paling utama yang aku nampak kerana teknologi yang semakin canggih untuk mencipta karakter kartun 3D yang lebih real dan mengagumkan.

jom kita tengok macam mana rupa lakaran yag pertama watak-watak kartun yang popular ni dilukis.


Baca entry ini sepenuhnya...

Thursday, 3 May 2012

Bila haiwan meniru aksi YOGA! (COMEL!!!)

Apa yang lebih comel selain daripada haiwan yang meniru aksi manusia? Haiwan ini dicipta ibarat untuk saling melengkapi antara kehidupan manusia dan alam. Aku percaya setiap yang ada dalam alam semesta ini saling memerlukan antara satu sama lain.

Aku yakin ramai yang setuju kalau aku cakap kucing adalah antara binatang yang boleh disenaraikan dalam kategori 5 binatang tercomel di dunia.!..kedua panda..kalau tak percaya cuba kita tengok filem animasi yang popular, kungfu panda, tom and jerry.

sebab tu la kedua-dua haiwan ni adalam dalam entry blog aku. Baca entry ni Aksi lawak dari kucing...comel!!!  Bila kucing dijadikan seperti manusia!  Bila panda bersin dan main gelongsor!...=D


Aku tak pasti kenapa manusia suka membunuh binatang. Mungkin antara satu sebab ialah mereka ini tak menunjukkan apa-apa ekspresi muka bila kita cuba nak bunuh diorang=D. Lebih-lebih lagi semut, semakin kecil sesuatu binatang itu semakin mudah kita nak bunuh, sebab kita tak nampak ekspresi muka diorang.=P

jom kita tengok aksi haiwan yang meniru senaman YOGA...



25 haiwan meniru aksi YOGA dengan membaca entry ini sepenuhnya...

Nur Sihat - Rahsia untuk anda!