Tuesday, 31 July 2012

Perbezaan lebih menarik : LELAKI VS PEREMPUAN

Kenapa aku letak "lebih menarik" kat tajuk tu?, sebab sebelum ni aku dah pernah buat artikel tajuknya Perbezaan menarik : LELAKI VS PEREMPUAN. So untuk entry yang ni aku rasa lebih menarik sebab semua yang aku nak tunjukkan ni dah di visualise kan dalam bentuk gambar. Orang sekarang ni dah malas nak baca, nak tengok gambar je. Yes! Macam masa tadika dulu, buku semua banyak gambar..best kan?=P

1.

2.

Tuesday, 24 July 2012

Cara-cara cupcake termahal didunia dihasilkan (video)

Tanpa melengahkan masa lagi,,nah tengok video ni!


Daripada video yang aku tengok kat atas ni, Cupcake tu disalut dengan gold foil, manakala whipped cream tu ditabur dengan serbuk emas..soalan aku,

1. Emas boleh makan meh?

Aku ada cadangan untuk yang ada duit untuk beli cupcake ni,,apa kata ko derme je duit tu kat mana-mana tempat yang patut, kan lagi berpekdah daripada beli kejadah yang belum tentu pun sedap, emas 24 karat tu sah-sah rasa die tawar.


Even duit dah terlampau banyak tak terjangkau pun, spending money to buy something like this is still membazir. Membazir amalan syaiton, berdosa tau, nanti masuk neraka..hmmm..=)


JADIKAN HARI INI LEBIH BAIK DARIPADA SEMALAM, DAN HARI ESOK LEBIH BAIK DARIPADA HARI INI !!!

KEEP IN TOUCH!!! =)


Friday, 20 July 2012

Ku mengharapkan ramadan kali ini penuh makna


Lagu ni kalau dengar setiap kali nak masuk ramadan memang bagus. Menjadikan kita nak perbaiki amalan kita setiap kali tiba bulan ramadan which sangat kena dengan mesej yang sering aku letakkan kat penghujung setiap entry aku :

JADIKAN HARI INI LEBIH BAIK DARIPADA SEMALAM, DAN HARI ESOK LEBIH BAIK DARIPADA HARI INI

Sambil-sambil korang dah baca entry ni, mungkin boleh lah aku titipkan sedikit nasihat atau renungan yang kita boleh gunakan dalam bulan yang penuh dengan barakah ini..ceehhh!

1. Bulan puasa selalu pergi bazar, JANGAN MEMBAZIR!

2. ingat puasa bukan sahaja menahan diri daripada lapar dan dahaga, tapi segala aspek yang dilarang oleh ALLAH!

3. Kurangkan tidur ketika berpuasa, selain daripada kurang pahala puasa, ia akan menjadikan badan kita lemah. Mase tidur kan perut kita memproses makanan lebih cepat, tu yang lapar je bila bangun tidur. Konklusinya tidur bukan penyelesaian untuk tahan lapar.

4. Banyakkan melakukan amalan sunat, sebab bulan puasa ni semua pahala berganda-ganda. Berbaloi-baloi!

5. Syaitan dah kene kurung, tapi ingat, Baki-baki usaha mereka menghasut kita selama 11 bulan yang lepas masih ada.


6. Sama-sama kita cari malam lailatul Qadar...


Aku pun nak ingat kan diri aku juga, sama-samalah kita jadikan bulan ramadan kali ni yang paling bermakna. Umpamakan ini ramadan yang terakhir kita dapat sambut..='(


Buat masa ni tu je la yang terfikir kot. Jangan lupa kita berniat sebulan. mengikut mazhab maliki berniat sebulan untuk mengelakkan kita terlupa . Kalau ikut mazhab syafie still kene niat tiap-tiap hari. ni just incase kalau terlupa. Backup plan, nanti tak payah la nak ganti puasa pulak.

SAHAJA AKU BERPUASA SELAMA SEBULAN PADA BULAN RAMADAN KERANA ALLAH TA'ALA

p/s : Masuk bulan ramadan je rase sedih, ALHAMDULILLAH dapat lagi sambut puasa tahun ni, tahun depan entah macam mana?..=)

JADIKAN HARI INI LEBIH BAIK DARIPADA SEMALAM, DAN HARI ESOK LEBIH BAIK DARIPADA HARI INI !!!

KEEP IN TOUCH!!! =)


Wednesday, 18 July 2012

Bila ANJING pun mengigau dalam tidur.!

Lawak la pulak aku tengok anjing ni, ape la yang die mimpikan sampai mengigau cam tu sekali, ni kes tido tak basuh kaki la ni.haha

Aku rasa mesti die tengah mimpi main kejar-kejar dengan anjing jiran sebelah..

Nah tengok video ni...



p/s : Binatang pun ade mimpi jugak.?

JADIKAN HARI INI LEBIH BAIK DARIPADA SEMALAM, DAN HARI ESOK LEBIH BAIK DARIPADA HARI INI !!!

KEEP IN TOUCH!!! =)

Monday, 16 July 2012

Duit baru dah boleh diambil.!

Petang tadi, Kebetulan aku pergi bank ade urusan sikit. Pastu aku nampak ada sorang pakcik ni pegang duit baru, aku pun tanyalah..

moi : Ni duit baru kan?

Pak cik : U dont say !

Melawak je..haha..

Pakcik tu kata dah boleh tukar dah duit baru. Ade satu bilik khas yang disediakan untuk tukar duit baru. Jangan risau, orang tu takkan tanya apa-apa untuk tukar tu, just bagi tau nak berapa ringgit dan ditukar dengan nilai ape. Untuk tujuan saja-saja pun boleh.

Tapi macam aku kat maybank tadi, untuk RM1, cuma boleh tukar rm100  dan gandaannya je, mungkin sebab dia malas nak kira memandangkan duit tu dah datang dalam satu-satu ikat bernilai 100. Untuk Yang lain boleh tukar berapa pun yang korang nak.


Baca entry ini sepenuhnya...

Saturday, 14 July 2012

Menang US1 JUTA dengan penuh bergaya!

1. Aku kagum dengan tahap keyakinan diri die.

2. Aku kagum betapa banyaknya pengetahuan umum yang dia ada!

3. WHAT??!!


You how it feel when you'r dealing with a lot of money!..by a lot..i mean a million of dollar!

Dengan penuh yakin dia jawab, and dengan sekelip mata menang us1juta!..tak payah nak sekelip mata sangat la kan..ada la dua tiga kelip kot. Aku bayangkan kalaulah aku dapat jawab soalan exam dengan seyakin itu..huuu..best-best!

Ape yang aku cerita ni???..

Ha nah!..tengok video ni...

Baca entry ini sepenuhnya...

Wednesday, 11 July 2012

8 cara untuk kelihatan cantik dalam gambar

Tak semua orang yang cantik dipandangan mata akan nampak cantik di dalam gambar. Term-term seperti makan gambar dan fotogenik mungkin yang paling kerap digunakan bagi mereka yang sentisa kelihatan cantik didalam gambar.

Yang ni buat muka apa pun..
Bagi yang bukan fotogenik, masih ade beberapa teknik(selain daripada photoshop) untuk anda kelihatan awesome di dalam gambar.

1. Fikirkan tentang sesuatu yang menyenangkan dan menggembirakan.

2. Kenal pasti ekspresi yang terbaik untuk muka anda.

3. Cuba cari senyuman yang sesuai dengan anda.

4. Jangan terlalu berlebih-lebihan.

5. Dapatkan sistem pencahayaan yang paling sesuai.

6. Pakai pakian yang sesuai dan selesa.

7. Posisi kamera yang terbaik ialah selaras dengan mata atau keatas sedikit.

8. Cari sisi yang menyerlahkan lagi personaliti anda.

Pernah nampak live...MasyaAllah sangat cantek!

Dengan menggunakan teknik-teknik kamera yang betul, suasana yang bercelaru  pun boleh nampak tersusun. Nak-nak pulak dengan adanya teknik photoshop, segala yang tak mungkin boleh terjadi.

Jangan lupa guna teknik-teknik diatas!..you'r welcome!

JADIKAN HARI INI LEBIH BAIK DARIPADA SEMALAM, DAN HARI ESOK LEBIH BAIK DARIPADA HARI INI !!!

KEEP IN TOUCH!!! =)

Saturday, 7 July 2012

Restoran dan suite yang SANGAT AWESOME!

There are no words to describe this really awesome place!..nyaman, jauh dari kesibukan, stress, menikmati keindahan Allah di sekeliling, Berkongsi hidup dengan hidupan laut, tidur dengan ikan-ikan yang berenang-renang. haaahhh..asiiikk!

Nah!.tengok gambar-gambar tempat percutian ni..

makan dengan ikan-ikan..bestnya!

ha,,tak yah nak pasang kipas or air cond..fresh air dari laut..pergh..
dapat tengok matahari terbenam or terbit..syiokk!
Baca entry ini sepenuhnya...

Getting excited for RAMADAN!

As you can see bahagian sidebar sebelah kanan atas sekali, Aku dah letak coundown timer untuk ramadan tak lama lagi. Excited nak sambut ramadan tahun ni, mungkin sebab ini kali pertama
"berramadan" kat rumah, setelah ditinggalkan kat asrama sejak dari tingkatan satu
lagi..huuh!perantauan.!.




Sepanjang bulan ramadan aku kat rumah, so ade beberapa perkara yang buatkan aku jadi lebih excited!

1. Nak bersahur dan berbuka dengan family!

2. Nak borong kat bazaar n makan kat RUMAH.!=D(selalu makan kat bilik atau dewan makan)

3. Nak sembahyang terawih dekat kampung!

4. Boleh masak ape saja yang teringin untuk berbuka.!

5. Nak pergi majlis-majlis berbuka puasa!

basically tu la benda-benda yang buat aku sangat teruja bila dapat berpuasa kat rumah..

Boleh tak korang kongsikan ape yang buat korang excited sangat nak celebrate ramadan n berpuasa tahun ni.?..=)  tq!..

JADIKAN HARI INI LEBIH BAIK DARIPADA SEMALAM, DAN HARI ESOK LEBIH BAIK DARIPADA HARI INI !!!

KEEP IN TOUCH!!! =)

Thursday, 5 July 2012

Animasi optical illusion yang sangat mengelirukan!

Animasi-animasi kat bawah ni mungkin mengelirukan dan membuatkan korang terfikir-fikir macam mana boleh jadi macam tu..dan itulah yang sebenarnya patut kita buat..mata kita pun boleh tertipu!
jom tengok illusi-illusi ni semua

Baca entry ini sepenuhnya...

Wednesday, 4 July 2012

Review filem hoore! hoore! -Filem muzikal Sudirman 9/10 Bintang!!!

Walaupun cerita ni dah lama keluar kat wayang..and mungkin orang dah tak ingat pun..Tapi aku sangat terpanggil untuk review..

Sebelum tu aku nak bagi tau yang filem ni sangat-sangat sarat dengan mesej-mesej yang berguna..sangat banyak ok!. Dan yang paling best, cara penyampaian mesej itu semua sangat jelas dan meninggalkan kesan..ye la..Fauziah Nawi yang banyak berfalsafah dalam filem ni..tapi yang aku kagum adalah caranya yang sangat enjoyable. Cara penyampaian dialogue tu sangat-sangat mendalam..Intonasi, gerak badan, ekspresi muka dan segala-galanya sangat perfect!..over pulak..Fauziah Nawi sangat best!


Pujian paling besar harus diberikan kepada Fauziah Nawi..Sebab pada aku..dalam filem ni watak dia lah yang paling besar dan yang paling best dan yang menyerikan lagi filem ni supaya tak bosan untuk ditonton. Watak nenek yang sempoi, banyak pengalaman, positif, dan penuh dengan motivasi diri. Woww!..sape yang tak tengok lagi,, sila tengok ya..filem ni sangat bagus..

Baca entry ini sepenuhnya...

Tuesday, 3 July 2012

Fazura dan Christian Louboutin! Woww!!!

Entry yang aku nak update kali ni mungkin agak pelik..sape yang selalu baca blog aku,,mungkin korang tak akan jangka yang akan ada entry macam ni(macam la ada yang selalu baca!=P).

Well,,kita kena la versatile kan=P..Anyway,,Fazura merupakan antara pelakon yang aku minat..bukan sahaja dia tu yang cantik,gorjes dan fazbulous..=D malah juga berbakat..tu yang penting!..Fazura merupakan antara artis yang sangat bercitarasa tinggi..butiknya yang baru saja di buka kat bangsar tu di beri nama House Of Dolls..bukan jual patung ye..tapi butik baju..

Intro aku ni selalu lari tajuk..padahal nak cite pasal Fazura dan christian louboutin(cara sebutnya ialah ke-ris-ti-yan low-bow-ton!). Kalau korang nak tahu, jenama ni line-line celine dion n the geng sahaja yang mampu pakai. Maksud aku yang kaya bagai nak rak!..sebab harga sepasang kasut je boleh mencecah rm3000 ringgit tahu!(sila kira berapa bulan gaji). Malah ade yang mencecah puluhan ribu ringgit!

Kasut jenama ini juga ada trademark tersendiri, iaitu tapak kasutnya berwarna merah. Itulah identiti chritian laboutin. Aku pun tak tahu kenapa sebut nya lobuton padahal ejaannya labutin. Lain negara lain cara sebut.hmmm..sebut je la ape pun..itu jew yang mampu kan..hahaha!=D

Jom tengok beberapa pasang kasut christian louboutin milik fazura..


yang tengah tu laboutin ye!yang tu aku rasa boleh cecah 10k!!

Baca entry ini sepenuhnya..

Monday, 2 July 2012

iWatch jam canggih keluaran apple dengan kamera 8MP

Pereka Sweden Anders Kjellberg telah mencipta iWatch yang sangat bergaya untuk keluaran Apple.


iWatch ini akan dilengkapi dengan FaceTime capabilities, kamera 8-megapiksel yang diletakkan menghadap muka jam tangan yang juga mampu untuk merakam video dengan resolusi tinggi(high definition)!

seems like my smartphone is useless now!.bukan tu je, gps, mp3 player, even kalau korang ada iPhone sekali pun dah tak berguna, sebab jam ini akan dilengkapi dengan semua kemudahan yang ada pada iPhone,termasuklah bluetooth, wifi, google maps, iTunes untuk korang update dengan lagu-lagu yang baru.

Wow!..lepas ni kalau nak call someone, mesti macam power rangers kan..cakap kat jam je. since dah ada wifi, boleh lah bertwitter, facebook, baca paper online..huh!

Nampak macam mustahil, Walaupun ini cuma reka bentuk awal, means belum ada pun lagi, tapi rasanya tak mustahil Apple akan keluarkan produk secanggih ni. masa je yang menentukan.

jom tengok iWatch yang canggih sangat  ni...

baca entry ini sepenuhnya...

Sunday, 1 July 2012

Cerita yang sangat menyayat hati - Wajib baca!

Seorang lelaki tua tinggal bersendirian di Minnesota. Dia mahu menggali tanah untuk menanam kentang bagi menampung makanan dan perbelanjaan sehariannya, tetapi ia memerlukan tenaga yang kuat.


Satu-satu anaknya yang dapat membantu dimasukkan ke dalam penjara tidak lama dulu. Lelaki tua itu menulis surat kepada anaknya:

Ayah berasa serba salah kerana tidak dapat terus menanam kentang lagi.

Ayah rasa bersalah, kerana ibu kamu dulu sangat suka bercucuk tanam. ayah sudah terlalu tua untuk menggali tanah di ladang itu. kalau kau berada di sini, dapat lah tolong ayah menanam kentang-kentang tu. Ayah tahu kau lah yang akan menggali tanah tu kalau kau tak dimasukkan kedalam penjara dulu.

Ikhlas, ayahmu
Baca entry ini sepenuhnya...

9 gambar yang sebenarnya adalah lukisan!

Mungkin korang takkan percaya gambar-gambar ni semua sebenarnya cumalah lukisan yang dilukis oleh artist yang sangat awesome. Ini bukanlah gambar yang dipetik menggunakan DSLR atau pun kamera kodak mahupun kamera lomo yang murah tapi menghasilkan gambar yang cantik, tapi ini ialah satu lukisan.

jom tengok 9 gambar yang sangat real ni...

1. Stesen keretapi


8 lagi gambar dengan membaca entry ini sepenuhnya...

Nur Sihat - Rahsia untuk anda!