Monday, 24 September 2012

Kenapa "cleaner" Wanita bersihkan tandas lelaki???

Perkara ni aku sedar sejak duduk kat asrama lagi. Daripada aku tingkatan satu sampai la lima, cleaner yang bersihkan blok kitorang semuanya perempuan. Pekerja silih berganti macam kat balapan tu, tapi tetap perempuan jugak..


Memanglah kita tahu takkan la student-student yang bijak pandai ni nak mengapa-apakan cleaner tu yang kebiasaanya mak cik-mak cik yang bekerja mencari sesuap nasi untuk diberikan kepada anak-anak yang masing-masing sedang dalam fasa membesar untuk mengenal dunia yang penuh dengan pancaroba ini. Sedikit tips untuk para pelajar SPM, Jangan buat ayat panjang-panjang cam ni dalam exam, memang tak bagus.satu baris setengah tu kira panjang dah tu.. ni saja nak bagi contoh..=_=" =P

Tapi bukan tu perkara utama yang aku nak tuliskan. Ape yang lebih penting adalah batas-batas antara lelaki dan perempuan secara generalnya. Dah la yang lelaki ni kalau pergi mandi memang cuma tuala je yang melilit pinggang tu. Nak-nak pulak kalau zaman kat asrama dulu, mandi pakai spender je kot depan orang ramai..Tapi tapi tapi!, aku tak termasuk dalam golongan tu la, aku lebih rela beratur panjang tunggu turn bilik air daripada mandi macam tu depan orang ramai.kuikuikui...


Kalau kita perhatikan dekat perhentian lebuhraya cleaner kebanyakannya lelaki. of course la warga asing, orang melayu ade ke nak jadi cleaner?? Ok tu issue lain..Banyak-banyak tempat yang aku pergi, Cuma perhentian R&R je yang menggunakan khidmat pencuci lelaki. Selebihnya mcam kat shopping complex, bangunan kerajaan mahupun swasta dan kawasan-kawasan kediaman seperti hostel semuanya wanita.

Adalah menjadi tanggungjawab aku untuk mengetengahkan issue ini kepada dunia, supaya mereka sedar yang kami ni lelaki sebenarnya tak selesa dengan cleaner wanita bekerja di blok lelaki. ok over!..in fact tak mustahil pun kalau perkara-perkara yang aku tulis kat perenggan kedua tadi akan terjadi. Nak-nak pulak macam kat universiti ni, yang semuanya memang dah besar panjang..Ape yang besar? ape yang panjang?...haaaa...tu kita tak tau..hahaha!..umur la maksud aku..!!! =P

Ok ni over!=D
Perkara ni mungkin nampak remeh, tapi sebenarnya ia adalah satu issue yang besar la jugak. Kalau lebuhraya R&R tu boleh sediakan pencuci lelaki, kenapa tak semua premis menyediakan cleaner lelaki. Kalau nak kata tak de yang sanggup. haaa tu yang warga asing yang buat dua tiga kerja satu hari tu, soh je diorang. boleh je kan. diorang pun datang nak cari duit, kerja tu belakang cerita, yang pertama duit, so mesti diorang sanggup punyalah.

p/s : pas ni kena tukar "kawasan larangan perempuan kecuali "cleaner"...=P

JADIKAN HARI INI LEBIH BAIK DARI SEMALAM, DAN HARI ESOK LEBIH BAIK DARIPADA HARI INI !!!

KEEP IN TOUCH!!! =)


Friday, 21 September 2012

Filem Kutuk Nabi Muhammad S.A.W...Apa Kita Buat???

Aku dapat tahu tentang perkara ni beberapa minggu yang lalu, dah lama dah. tapi baru sekarang aku rasa tergerak hati nak share pasal ni. yang pertama sebab perkara ni bukan lah boleh diterangkan secara maya, sebab informasi yang kita tulis mungkin orang boleh salah tafsir. Yang kedua pulak aku bukan lah seorang yang berpengetahuan sangat nak menulis tentang hal-hal macam ni. Nak-nak pulak yang membabitkan Agama, tak kira la agama apa hindu atau kristian ke, apatah lagi islam.


Secara jujurnya aku susah nak percaya dengan apa sahaja artikel yang aku baca melalui internet, Sebab internet ni dah ibarat macam satu saluran tanpa batasan. So at first memang aku tak percaya filem ni memang betul-betul wujud. Sampai la sekarang ianya dah tersebar luas sampai khutbah jumaat tadi pun cerita pasal ni.

So sekarang baru aku yakin 100% yang cerita ni memang betul.Soalan pertama yang buat aku nak tau sangat, Adakah adab cuma dipraktikkan di kalangan orang islam sahaja?..Sebab bila kita cakap pasal menghina dan mengutuk ni, tak kira apa bangsa and agama sekalipun, ianya dianggap perbuatan yang tak baik dan terkutuk.

Bagi aku perbuatan mereka menghasilkan filem yang menghina Nabi Muhammad SAW ni adalah sesuatu yang memalukan mereka sendiri. Ibarat diorang ni menconteng arang kat muka sendiri, dok tabur pasir kat periuk nasi sendiri. Bangsa mereka pun mesti malu sebab ade antara kalangan diorang yang buat filem kutuk orang yang dimuliakan oleh agama lain.


Bayangkan Nabi yang ada dalam dua kalimah syahadat, rukun islam yang pertama, dijadikan bahan untuk dibuat filem and digunakan sebagai satu watak yang tak baik. Secara jujurnya aku tak tengok pun trailer filem ni, sebab aku tak sanggup. and aku tak ade baca sepatah artikel pun tentang perkara ni. Sebab aku yakin, kalau perkara ni betul, aku akan tentang habis-habisan.

Tapi sebagai umat islam, apa yang kita buat bila Nabi junjungan kita dipermainkan oleh orang lain?..Aku ade dapat mesej yang kata supaya kita berhenti menggunakan google and youtube, kira macam protes keatas filem ni la. Aku tak pasti sama ada itu membantu atau tak. Tapi aku harap Filem ni akan membuka mata semua orang tak kira apa agama and bangsa, menunjukkan yang Islam bukan agama yang boleh diperalatkan. Dan Agama itu sendiri bukan satu bahan permainan.

Seperkara lagi yang aku rasa perlu untuk kita semua tahu, perkara-perkara macam ni semua adalah takdir yang telah dirancang oleh Allah, mungkin untuk menyedarkan kita yang dunia kini adalah dunia akhir zaman, so secara tak langsungnya, aku tak rasa pun hal yang terjadi ni sesuatu yang pelik, sebab dah akhir zaman ni memang semua perkara yang tak jangka akan berlaku. Samaada kita bersedia atau pun tak je.


Semoga kita terselamat daripada segala benda yang tak baik berlaku kat dunia ni. Berdoalah supaya Umat islam and agama islam itu sendiri dipelihara daripada perkara-perkara yang merosakkannya. Satu-satunya senjata yang kita ada, dan agama lain tak ade adalah DOA...jadi gunakanlah senjata azimat yang memang dah dibekalkan untuk kita sejak dari dulu lagi...Ameenn!

p/s: Tajuk filem ni ialah "innocence of muslims". Dengar-dengar pelakon filem ni dah saman pengarah sebab tak diberitahu yang filem ni membabitkan agama dan mengutuk/memburukkan orang lain.

JADIKAN HARI INI LEBIH BAIK DARI SEMALAM, DAN HARI ESOK LEBIH BAIK DARIPADA HARI INI !!!

KEEP IN TOUCH!!! =)




Wednesday, 19 September 2012

PENSIL...-Wajib Baca!

Aku pun tak sure sama ada dengan meletakkan "wajib baca" dekat title tu akan membuatkan lebih ramai orang view entry ni atau pun tak..sebab keseluruhan cerita yang aku nak share ni tentang pensil..so aku tak rasa ada tajuk lain yang lebih sesuai berbanding PENSIL, selain daripada cerita asal yang memang bertajuk "the pencil"..Well, we'll see..


Kenapa aku rasa yang entry ni sangat bagus, sebenarnya bukan lah entry ni, tapi content yang aku nak ceritakan kejap lagi..sebab ia membabitkan tentang kehidupan manusia tidak kira usia dan zaman. Senang kata memang cerita ni sesuai untuk semua lapisan masyarakat, bangsa dan agama...


Perbualan antara seorang anak kecil(atan) dan neneknya...

Atan: Nenek tengah tulis ape tu?..tulis pasal Atan ke?

Neneknya berhenti menulis dan berkata kepada cucunya...

Nenek: Hmm,,memang nenek tengah tulis pasal Atan, tapi ada yang lebih peting daripada apa yang nenek tuliskan..Pensil ni.. Nenek harap Atan akan membesar seperti pensil ni..

Dengan rasa terujanya, Atan pun melihat pensil yang neneknya maksudkan itu.

Atan: Tapi pensil ni sama je dengan pensil-pensil yang lain nek.

Nenek: Tidak Atan, ia bergantung kepada orang yang melihat dan menilainya. Ada 5 ciri-ciri yang patut kita contohi daripada pensil ni, kalau Atan boleh ikut semua ciri-ciri ni Atan akan jadi orang yang paling aman dan bahagia kat dunia ni.

Ciri yang pertama:

Kita mungkin mampu untuk melakukan segala-galanya kat dunia ni, tapi kita kena sentiasa ingat, masih ada tangan yang membimbing kita, iaitu Tuhan. DIA sentiasa membimbing kita mengikut apa yang kita mahukan.


Ciri yang kedua:

Sampai satu masa, nenek terpaksa berhenti menulis untuk menajamkan pensil ni menggunakan pengasah. Itu akan membuatkan pensil ini berasa sakit, tapi selepas itu pensil ini akan menjadi lebih tajam dan berguna. Jadi kita pun mesti belajar untuk menerima kesakitan dan kesusahan, sebab itu akan menjadikan kita lebih baik.

Ciri yang ketiga:

Satu masa, pensil ni akan membuat silap, dan dengan itu pemadam akan digunakan untuk memadam kesilapan yang kita telah lakukan. Maksudnya membetulkan sesuatu yang salah tidak semestinya sesuatu yang tidak baik, Tetapi ia lebih mengajar kita untuk bersifat lebih adil.

Ciri yang keempat:

Apa yang paling penting tentang pensil ini bukanlah terletak pada kayunya, tetapi mata pensil didalamnya. Jadi sentiasalah peka dengan apa yang berlaku dalam diri kita.


Ciri yang terakhir:

Pensil ini sentiasa meninggalkan kesan dimana saja dengan cara yang sama. Kita patut sedar setiap apa yang berlaku dalam hidup kita pasti akan meninggalkan kesan. Jadi sentiasa sedar dengan setiap perbuatan yang kita lakukan.

Credit : Thanks to Dr. Azwan(my lecturer) sebab berkongsi cerita yang sangat bermakna ni.!=)

Artikel asal : 20 sec read : The Pencil

Watak dalam cerita ni sebenarnya aku yang reka sendiri, So cerita ni telah diolah sikit-sikit oleh aku supaya lebih best untuk dibaca. Isi yang nak disampaikan pun jelas, walaupun ditulis dalam bentuk yang agak tersirat tapi memang mudah difahami.


JADIKAN HARI INI LEBIH BAIK DARI SEMALAM, DAN HARI ESOK LEBIH BAIK DARIPADA HARI INI !!!

KEEP IN TOUCH!!! =)

Berbaloikah iPhone 5..???

Bagi aku ape yang berlaku kat iPhone 5 sekarang ni adalah lebih kurang sama dengan iPad 3. Ramai yang troll iPhone 5 ni dek kerana perbezaan yang terlampau sedikit jika dibandingkan kan dengan iphone yang sebelumnya.


Pada aku tak berbaloi untuk memiliki satu gedget yang baru sedangkan teknologi ditambah itu terlampau sedikit. Skrin lebih panjang untuk paparan HD1080p..Pada aku HD720p pun dah lebih daripada cukup untuk pengguna peranti mudah alih yang bersaiz kecil.

iPhone 5 juga lebih nipis berbanding iphone 4s. Operating system yang dinaik taraf, jangka hayat battery yang lebih lama, advanced retina display, bla bla bla...Bagi yang dah mempunyai iphone 4s, memang tak berbalaoi la kalau nak beli iphone 5 ni. Tapi bagi yang baru-baru nak cuba produk apple iphone ni. mesti la beli yang the latest kan.


Dengan keluarnya produk iPhone 5 ni, ia menunjukkan yang iphone 4s terlalu banyak kekurangan, lalu mereka keluar dengan lagi satu produk yang dipanggil iphone 5. Teknologi yang seakan sama cuma dinaik taraf untuk sesetengah features.

Ini cuma pendapat aku yang tak gilakan gadget sangat, teknologi dah terlampau banyak sekarang, nak buat pilihan pun susah. Kadang-kadang iklan je nampak cam best, bila dah dapat sendiri kat tangan rasa cam biasa je.

Jom start rumour iphone 5s plak!=D

JADIKAN HARI INI LEBIH BAIK DARI SEMALAM, DAN HARI ESOK LEBIH BAIK DARIPADA HARI INI !!!  

KEEP IN TOUCH!!! =)

Terlalu banyak PILIHAN

Kat sekeliling kita ni banyak pilihan. Boleh dikatakan semua yang kita buat ade pilihan. Setiap hari..!


contoh paling simple ialah nak pergi kedai beli chewing gum..haaa..berapa banyak pilihan chewing gum yang ade? Macam-macam perasa, oren ade, mentol ade,active 5, cinnamon, strawberry. Ni mungkin yang biasa, yang lebih extreme rain, cobalt, Flare, Electro..hah cukup la tu..yang penting memang banyak!..tu baru perisa, belum bentuk lagi, macam-macam bentuk datang, yang panjang,bulat, bentul pistol pun ade..masa aku kecik-kecik dulu, cuma ada satu je chewing gum yang ada..yang pentuk petak ade tatu guna ayak liur dok bubuh kat tangan tu..haha..if u know what i mean..=D

Lagi contoh yang menyebabkan kita deal dengan pilihan bila kita berada kat atas jalan memandu kereta. Nak ikut line kiri ke kanan. Nak motong ke tak?. Bila sampai traffik light nak masuk dekat baris yang mana satu. Belakang lori dah sah-sah reject sebab nanti lambat plak lori tu nak pick up..


Bagi aku pilihan yang paling besar dalam hidup ialah nak pilih untuk sambung belajar dimana dan course ape?..Keputusan yang ini menentukan dengan sapa kita berkawan, kerja apa yang kita akan dapat, berapa banyak gaji yang kita akan perolehi, kat mana tempat kita bekerja, rumah jenis ape yang kita duduk,kereta apa yang kita pakai dan dengan sapa kita berkahwin..ape??..betul la kan!

Dalam dunia sekarng ni pilihan dah terlalu banyak, setiap satu perkara tu mesti akan ada banyak pilihan yang kita mesti pilih untuk teruskan hidup. Tapi yang sebenar-benar pilihan ialah antara hidup dan mati. Kalau kita pilih nak teruskan hidup, kita kena berhadapan dengan pilihan..kalau kita pilih mati, pun kena berhadapan dengan pilihan..ye la..nak mati dengan cara ape kan..lagi-lagi yang nak bunuh diri tu..mesti diorang confuse nak pilih mati dengan cara apa..mungkin tu pun satu sebab ramai orang bunuh diri??..#tibe=D


Hidup ni memang satu cabaran sebenarnya. Yang penting kita kena tahu cam ne nak hadapi dan rempuhi segala cabaran yang ade tu. Hidup kita, kita yang tentukan. So ape yang kita buat sekarang ni adalah pilihan kita and tak perlu pun nak menyesal dengan apa yang dah kita pilih. Sebab setiap ape yang berlaku tu mesti ade hikmah. Sekalipun perkara yang tak baik, mesti ade sesuatu yang tersirat untuk kita.



JADIKAN HARI INI LEBIH BAIK DARI SEMALAM, DAN HARI ESOK LEBIH BAIK DARIPADA HARI INI !!!

KEEP IN TOUCH!!! =)

Friday, 14 September 2012

Fikir Masak-masak sebelum komen!

Assalamualaikum W.B.T ...

Dengan rasminya aku dah buat satu rekod baru dalam dunia blogging aku, 16 hari tak update entry!..lebih kurang setengah bulan la. walaupun masa cuti haritu aku banyak hbiskan depan komputer, tapi still tak tergerak hati nak update, walaupun kadang-kadang tu ade je idea..cumaaa..M nye besar sangat. Tapi tapi tapi..hari-hari aku buka blogger.com ni..nak check blog yang aku follow la..kadang-kadang tu best jugak baca entry korang...

Yup!..mulakan dengan salam kan lebih baik..permulaan yang baik setelah 16 hari tak update..


Ape yang aku nak taip n share dengan kalian semua ialah, tentang komen-komen yang selalu kita tulis kat mana-mana laman especially youtube and blog. Kadang-kadang aku pun heran dengan segelintir manusia yang mungkin dia rasa terlalu kat atas, sampai die lupa yang langit tu tak selalunya cerah, dan kehidupan yang diibaratkan seperti roda ini, serta karma yang akan belaku pada semua orang.

Aku yakin yang selalu tulis komen-komen macam tu mesti budak-budak sekolah yang orang kata baru nak up!..kalau tak pun orang-orang yang baru nak kenal dengan hidup..aku ni cakap macam dah hidup lama kan..of course la tak, tapi aku sedar yang perkara-perkara macam ni takkan mengup kan kita pun,and totally buang masa n wat tambah dosa je. Bila nak bagi komen tu cuba kita fikir adakah ianya akan mendatangkan kebaikan. Adakah bila orang memberi komen cam tu  kat kita,kita boleh terima? Adakah bila tua nanti,kita rasa itu tidakan yang baik?..

Sebagai manusia kita kena melayan orang lain seperti apa yang kita mahu diri kita sendiri dilayan...Tu belum lagi kalau masuk laman-laman politik, semua tulis nak pakai CAPS LOCK!..marah r tu kan... Masing-masing nak tunjuk bagus, macam la kalau die buat komen tu keadaan boleh bertambah baik. makin memecah belah kan ade la..


Kalau blog pulak, blog beautifulnara blog hiburan tu, dengan blog serius..banyak betul anonymos yang komen entah pape. Ada yang bila kita baca tu, boleh membawa kepada fitnah. kalau lah benda yang kita tulis tu tak betul, orang lain baca,pastu die cerita pulak kat orang lain,kan tak pasal-pasal dapat saham sekali..berpanjangan tu.

Iklan kejap!=P

ok sambung semula..

Sebagai manusia, semua orang buat silap. kalau nak komen bukan tak boleh, tapi berpada-pada la. Kalau kita main pakai hembus je sapa yang nak terima kan. Kene ade skill, teknik yang betul.Ni tak, memaki mengutuk macam tak ingat yang kita ni pun manusia biasa.

Pada pendapat aku ni adalah satu keburukan teknologi, semua orang bebas bersuara tanpa sekatan. "cakap la ape yang ko nak cakap, Ade aku kisah"..die fikir die punya kisah je..orang lain punya kisah tak nak fikir..Anyway,,,selagi kita boleh elakkan, elakkanlah, jangan pulak kita join sama memaki hamun orang yang bagi komen-komen cam tu dah la. Biarlah mereka sedar sendiri..bila nak sedar?..tunggu la menyesal nanti,,mesti dia sedar..=)



JADIKAN HARI INI LEBIH BAIK DARI SEMALAM, DAN HARI ESOK LEBIH BAIK DARIPADA HARI INI !!!

KEEP IN TOUCH!!! =)

Nur Sihat - Rahsia untuk anda!