Thursday, 5 September 2013

singlish / manglish..?..


Macam kebetulan je sebenarnya, hari tu naik ktm n ternampak this one boy wearing a t-shirt written in there "singlish"..n im sure that t-shirt is like a campaign to promote that thing... tapi masa tu aku tak fikir sangat, selang beberapa hari lepas tu kawan aku tweet pasal benda alah singlish ni which he says singapore did this singlish thing to be proud that they have their own english la... lebih kurang macam american,british n suddenly they came out with singaporian english which is singlish.

singlish ni kalau dengar ibarat di direct translate from malay with malay intonation n malay order...thats it.. lately aku banyak tengok singaporian stand up comedy..and i notice that most of them memang guna singlish...i also notice that its sounded funnier...maybe because of the intonation that immitating exactly like malay's talking style.. kalau kat malaysia ni kita boleh tengok mostly chinese suka cakap macam ni.


Aku rasa tak salah tok cakap bahasa yang macam ni, tapi untuk satu tahap tu kena lah ubah. Takut nanti dah kerja pun still guna bahasa yang tak proper. well i can say that this is not proper english. i think its better if we use bahasa rojak rather than singlish..ye la kan..untuk beginner n yang tak berapa nak berasap sangat spkiping london ni vocab kurang..macam lecturer aku cakap..the word is there cuma tu la..sebab tak selalu practise n jarang look up for new word, and of course lack of reading would be one reason.

kalau korang ada apa-apa pendapat nak share..ayuh lah..jangan segan silu nak komen...

Jadikan hari ini lebih baik daripada semalam, hari esok lebih baik daripada hari ini. semua orang ada masalah,think positive and just enjoy the life...

p/s : Sorry English iols pon berterabur jugak... =P

No comments:

Post a Comment

Nur Sihat - Rahsia untuk anda!