Thursday, 24 October 2013

Express trip to Universal Studio Singapore (USS)

So i went to singapore last few weeks..well...mungkin masa korang baca ni dah jadi last few months or last few years and so on lah...aku letak "lah" kat situ sebab that is how singaporean communicate..everybody are so proud to speak singlish...dont get me wrong..!  im fine with with it..hmmm..ok yeaahhh..a little scepticle bout it actually..but that dont bother me...who caressss...LOL..

siapa-siapa yang baca entry ni mungkin korang tengah buat research ke..atau mungkin tengah plan2 nak pergi singapore kan....aku agak je la..sebab masa aku plan nak gi ni pun aku banyak buat research thru' on9... so i found that helps a lot...especially kalau korang first timer ke singapore...


basically senang sangat nak pegi singapore ni...sebelum aku pergi ada yang cakap negara ni strick la...susah nak masuk la ape la...as long as kita tak buat salah ok je...memula aku bertolak dari ktm kajang ke jb sentral...makan masa agak 6-7 jam jugak la...masa pergi aku naik ktm duduk..im so so so so regret sebab tak amik yang baring punya...beza 6 ringgit je pun..tiket duduk dari kajang ke jb sentral rm 31..kalau baring which is aku naik time balik rm 37...boleh kira sendiri kan..!..super duper selesa..i dont have anything to complain...im death sleeping on the way back..ye la dua hari berjalan kan..penat wooo!..


so sebenarnya hari pertama kitorang pergi uss..n hari kedua touring around singapore...pergi ke uss kitorang guna pakej yang siap di sediakan tiket pergi balik dari jb sentral ke uss beserta dengan voucher 10 dollar meal dengan 5 dollar voucher kalau berbelanja lebih 30 dollar...yang ni tak banyak sangat la nak cerita...

Naik bas yang dah diberi tiket tu..in my case naik bas transtar ke woodland untuk cek imegresen..n sambung semula naik bas yang sama ke uss...this part a little bit tricky la...contoh no bus yang korang naik masa kat jb sentral ialah ts8..lepas cek kat imigresen..kemungkinan korang tak akan dapat naik bas yang sama..tapi jangan risau..korang boleh naik mana2 bas trip yang berikutnya asalkan no bus tu sama...ada paham...sampai uss ko berjimba lah kat dalam tu sampai uss tu tutup..sebab dah bayar mahal kan..LOL...pas tu aku balik semula kat jb sentral...


sampai jb sentral kaki pun macam nak tercabut..kepala pun dah pening naik bas n semua ride dalam uss tu...aku pun apa lagi..ala-ala backpaking la around jb sentral tu cari hotel murah2...sebab aku pegi sabtu..so mostly full..akhirnya dapat satu hotel rm77 semalam...tu pu last dah..lepas kitorang check in terus dia tulis full kat kaunter...lucky us..

so first day dah settle...untuk trip hari kedua aku sambung next entry ye...bila rajin...herrkk...

note / tips ke universal studio (uss)  :

1.trip ni sebenarnya dirancang 2 hari sebelum pergi..memang epic la..nasib baik ade tiket nak masuk universal studio tu...

2.harga tiket pakej tu RM190...worth it la kot...yang ni tiket biasa which means korang kena beratur panjang la kalau nak naik ride dalam tu...kalau korang jenis diva tak nak beratur lelama..boleh upgrade tiket korang about 30 dolar kalau tak silap..so that korang boleh guna express lane...

3.Masa tengah nak guna voucher 10 dollar tu..kitorang ter nak beli makanan yang tak halal kat dalam tu..nasib baik orang jual tu bagi tau..cuma ada beberapa tempat je yang halal...kalau tak silap dekat far-far away dengan opposite to the mummy ride...kalau korang dah sampai situ korang paham la apa yang aku bebel ni..

4.Kalau ada ride yang sediakan single lane..better guna yang tu...sebab lebih cepat berbanding beratur yang biasa..in some case korang kena letak beg kat locker which dia charge kalau lebih 45 minit...so yang ni pun macam tricky sikit la...beratur sah2 lebih 45 minit...kalau guna single lane..in my case dapat la free je...hihi..tapi jangan complain plak kalau terpisah...

5.Ada show atau persembahan yang di buat pada certain2 time je..so amik pemplet yang disediakan..n mark mana-mana show yang korang nak tengok n take note masa show tu...

6.Ada beberapa ride yang memang jadi tumpuan antaranya of course roller coster(which masa kitorang datang under maintanance..macam haremm!)..yang lain-lain transformer n the mummy..so aim yang tu dulu la kot..sebab korang boleh tawaf 1000 kali kat dalam tu sampai pengsan..

7.Kalau nak beli merchandise macam keychain or mug ke..make sure its about uss..sebab kalau nak beli survenior pasal singapore..better pegi bugis street..ni next entry ea... kalau nak beli make sure korang nak balik baru beli...jangan excited sangat beli awal-awal..kang kena usung sepanjang dalam uss tu..

8.Surau ada satu je dalam uss tu...actually just nak bagi tau yang ada surau kat dalam uss tu..jangan risau...sebab ada sesetengah mall kat sg tu tak de surau...how sad is that..

Nur Sihat - Rahsia untuk anda!